fbpx
Skip to main content
Gonči Gavami

Devojka u zatvoru zbog gledanja odbojke!

Foto: Facebook
Iranske vlasti drže u zatvoru 25-godišnju devojku sa dvostrukim državljanstvom, iranskim i britanskim, bez optužnice, više od 71 dan, uključujući i vreme provedeno u samici, nakon što je policija uhapsila u junu zbog pokušaja da gleda odbojkašku utakmicu u sportskoj hali u kojoj je ulaz dozvoljen samo muškarcima, izjavila je njena porodica.

Gonči Gavami
Foto: Facebook

Gonči Gavami (25) je jedna od 50 aktivistkinja koje su uhapšene u Teherenu 20. juna, kada je grupa žena protestovala ispred stadijuma Azadi, boreći se protiv zabrane da muškarci i žene gledaju sport zajedno. Njena porodica je pokušala da poseti nesrećnu devojku u zatvor, ali nije joj dozvoljeno da priča sa njima, niti da ih vidi čak 41 dan, rekao je njen brat Iman Gavami(28).

Nakon više od 40 dana, devojka je uspela da vidi porodicu i tom prilikom im je, u teškom mentalnom stanju, priznala da je bila skoro sve vreme u samici i  na mnogobrojnim ispitivanjima od strane policije.

Gonči Gavami
Foto: Facebook

Gavami je poznata po svom strastvenom humanitarnom radu, volontiranju u dečjim organizacijama, a zna se da je pristalica predsednika Hasana Rohanija, koji je izabran 2013. godine.

Njen brat misli da je problem zapravo njeno dvostruko državljanstvo, i da je zbog toga meta. Njena porodica je na početku ćutala u nadi da će se ova nesrećna situacija brzo rešiti i da će Gavami pustiti iz zatvora, ali posle više od 71 dan, obratili su se medijima za pomoć i rešili da progovore javno o svemu. Iranski aktivisti su osnovali nekoliko Fejsbuk strana sa podrškom i zahtevima da puste mladu aktivistkinju.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
21 Beograd