fbpx
Skip to main content
sednica

DIREKTORI JP NEĆE BITI PARTIJSKI LJUDI: Biraće se na javnom konkursu

Foto: Tanjug
Ista osoba neće moći da bude postavljena na tu funkciju dva puta.

Direktori javnih preduzeća u Srbiji neće moći da budu partijski funkcioneri, a biraće se na javnom konkursu, predviđeno je Predlogom zakona o javnim preduzećima koji je dostavljen Skupštini na usvajanje po hitnom postupku

Kako je predložila Vlada Srbije, direktori javnih preduzeća moraće da imaju završene najmanje četvorogodišnje fakultete, najmanje pet godina radnog iskustva i tri godina iskustva na poslovima kojima se bavi preduzeće kojim upravljaju.

Vanstranački članovi

Za javna preduzeća koje je osnovala pokrajina ili lokalna samouprava predviđeno je da nadzorni odbori imaju tri člana, od kojih je jedan predsednik i njih će na period od četiri godine birati nadležni organi pokrajine, odnosno lokalne samouprave.

Nezavisni članovi nadzornih odbora javnih preduzeća neće moći da budu članovi političkih stranaka.

Direktori javnih preduzeća koje je osnovala država, ali i pokrajina i lokalna samouprava, biraće se na mandat od četiri godine i neće imati zamenika. Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća neće moći da bude duži od godinu dana, a ista osoba neće moći da bude postavljena na tu funkciju dva puta.

Predloženo je ukidanje izvršnog odbora javnog preduzeća, kao suvišnog kolektivnog organa, a direktor će birati izvršne direktore kojih će biti najviše sedam, a uslov je da su zaposleni u tom preduzeću.

Javni konkursi za izbor direktora javnih preduzeća moraće da budu okončani najkasnije za godinu dana od dana donošenja novog zakona.

Direktori javnih preduzeća koji su izabrani na konkursu po sada važećem zakonu o javnim preduzećima nastaviće da obavaljuju dužnost do isteka mandata.

Nadzorni odbor javnog preduzeća koje je osnovala država imaće pet članova, od kojih je jedan predsednik, a njih imenuje Vlada Srbije na period od četiri godine. Jedan član odbora biće biran među zaposlenima, a jedan će biti nezavisan.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Vlaja's picture

Vlaja

I treba tako

0 | 0
rezultati..'s picture

rezultati..

A zbog cega ne moze biti vise puta postavljena neka osoba,ako ima izvrsne rezultate..Upravp akose to unapred zna .,nikonece davato svoj maksimum!Posto ce ga zameniti..u svakom slucaju!Rezultati treba da govore a ne zakoni i uredbe!Ako nema rezultata, ne treba da bude na rukovodecem mestu.. ni jedan dan!

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
16 Beograd