fbpx
Skip to main content
Mačvanska ulica i Momo Kapor

DIVNA VEST: “Najbeogradskiji” pisac savremene književnosti dobija ulicu na Vračaru

Foto: SD ilustracija
Mačvanska ulica na Vračaru će od 08. juna nositi ime jednog od najvećih savremenih srpskih pisaca i slikara!

Mačvanska ulica na Vračaru, kod Hrama Svetog Save, poneće ime Mome Kapora, jednoglasna je odluka gradske Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica. O ovom predogu, koji je donet na inicijativu lista „Politika”, izjasniće se gradski odbornici na sednici Skupštine grada 8. juna, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Momo Kapor
Foto: Youtube Printscreen/Goran Randjelovic

Ulica i za Kaporovog prijatelja Džumhura

– Verujem da će se odbornici gradske Skupštine jednoglasno izjasniti o ovoj ideji jer su i opozicioni predstavnici u Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica glasali za ovaj predlog. Posle toga, odluka treba da se objavi u „Službenom listu grada Beograda” i onda ostaje još da se naprave ulične table. Koristim priliku da zahvalim „Politici” na ovoj inicijativi i izražavam nadu da će i Kaporov veliki prijatelj Zuko Džumhur dobiti „svoju” ulicu – istakao je Vesić.

Kolegijum lista „Politika” podneo je 13. aprila predlog Skupštini grada da po Momi Kaporu (1937–2010), slikaru, piscu i novinaru, dobije ime jedna beogradska ulica. Uz isticanje njegovih zasluga za prepoznatljivost „kosmopolitskog duha srpske prestonice širom planete”, „Politika” je obrazložila i da šarm beogradskog života koji je najbolje iscrtavao rečima i olovkom Momo Kapor postaje jedna od najvećih znamenitosti našeg grada.

Zaslužio je ulicu u kraju u kome je živeo

Ideju je podržala i Ljiljana Kapor, supruga velikog umetnika, koja kaže da nije ni sumnjala da će odluka komisije biti jednoglasna.

– Momo je zaslužio da neka ulica na Vračaru ponese njegovo ime. Posebno sam zadovoljna što je u pitanju Mačvanska ulica nadomak Hrama Svetog Save. Jer, Momo je najveći deo života upravo proveo na Neimaru, na Vračaru. Sa devet godina stigao je iz Sarajeva na Neimar, u Hadži Melentijevu ulicu. Stanovao je i u Kičevskoj i Nebojšinoj ulici, odakle je na kraju i otišao – podseća Ljiljana Kapor.

 

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd