fbpx
Skip to main content
radnik

DO POSLA U STUDENTSKIM DANIMA: Kako naši studenti mogu da se zaposle?

Foto: Profimedia/ilustracija
Koji studentski poslovi donose najbolju zaradu i šta je to što poslodavci najviše traže kod kandidata? Pročitajte šta se nudi studentima koji su voljni da rade.

Mnogi studenti žele da se zaposle, ali često nailaze na ponudu poslova koji zbog opterećenja i radnog vremena nisu za studente.

- Treba razlikovati privremeni od povremenog posla i odlučiti koji studentu najviše odgovara. Studentske zadruge uglavnom nude poslove mladima od 18 do 35 godina. Ti poslovi su ili vikend poslovi ili sa pola radnog vremena, odnosno, od 4 do 6 sati dnevno, kaže nam Marko Miljković iz studentske zadruge Servis S.

studenti u amfiteatru
Foto: Profimedia/ilustracija

Šta se traži?

U S Servisu nam objašnjavaju da su najaktuelniji konkursi za promocije i anketiranje, ali i poslovi koji su pretežno muški, poput rada u nekim skladištima, koji su plaćeniji, pa samim tim i traženiji. Veoma su popularni i poslovi za apsolvente i studente završnih godina studija, a to su asistiranja u marketingu i prodaji sa punim radnim vremenom, naveo je Marko Miljković.

U S servisu trenutno su najaktuelniji poslovi promocije, asistenta u prodaji i marketingu, a nude se i poslovi:

  • Hostesa
  • Konobarisanje
  • Anketiranje na terenu
  • Deklarisanje robe
  • Saradnik u prodaji
  • Fizički poslovi
  • Sređivanje arhive
  • Administrativno-tehnički poslovi

U studentskoj zadruzi Tragač, kako nam je navela zamenica direktora, Milena Stefanović, aktuelni su sledeće pozicije: hostese na sajmu automobila, komercijalisti, promoteri, anketari, call centar operateri, anketari. Prema njenim rečima, zahtev poslodavca može biti iskustvo na istim poslovima, poznavanje engleskog jezika i rad na računaru.

Većina poslodavaca traži studente sa Ekonomskog i Pravnog fakutleta, sa Više poslovne škole i Megatrenda, tako da se studenti iz ekonomskih struka brže zapošljavaju, mada, ima izuzetaka. Što se tiče starosti, kako su nam naveli u omladinskoj zadruzi Bulevar, najviše se traže studenti do 26 godina starosti zbog manjih troškova poslodavca. To podrazumeva manje troškove za poreze i doprinose.

Što se tiče perspektive studenata na datim poslovima, praksa je da se potpisuje ugovor na tri meseca. Ukoliko se student pokaže kao dobar za taj posao, postoji mogućnost da se ugovor produži ili da poslodavac studentu predloži posao na nekoj drugoj poziciji ili drugom mestu, što nam je osim S servisa potvrđeno i od strane omladinske zadruge Bulevar.

Pogodnosti

U svakom slučaju, studenti gotovo uvek putem studentskih zadruga mogu da nađu posao i da se aktiviraju, ali i da steknu brojne pogodnosti. Konkretno, u S servisu je praksa da članovi dobijaju razne popuste za škole stranih jezika, kurseve, kafiće i restorane i karte za neke događaje.

Ono što je veoma važno za zaposlenje je i profesionalni aspekat. Stoga, u planu S servisa je da se za članove održavaju edukativne konferencije. Iz Tragača su podsetili da je učlanjenje u omladinske zadruge veoma jednostavno i da je za studente potrebno samo da imaju kopiju indeksa i lične karte.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd