fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik

Dodik: Rusija korisna i objektivna

Foto: Profimedia
BANJALUKA/MOSKVA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi, izjavio je da se Rusija na političkom planu, što se tiče Srpske, pokazala korisnom i objektivnom.

Premijer Republike Srpske smatra da je Rusija više nego bitan činilac u očuvanju mira iz Dejtona, a time i srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini. Ove reči dolaze samo dva dana nakon što je ruski ministar spoljih poslova Sergej Lavrov istakao da su pokušaji izmene Dejtonskog sporazuma veoma opasni budući da impliciraju ukidanje unitarizaciju Bosne i Hercegovine.

"Njihova zaštita međunarodne pozicije i Dejtonskog mirovnog sporazuma bila je od velikog značaja u prošlosti, na osnovu koje smo mi mogli da gradimo naše unutrašnje politike", ocenio je Dodik koji je otišao u dvodnevnu posetu Rusiji.

Dodik je u izjavi Radio televiziji Republike Srpske naglasio da je iz niza poznatih i objektivnih razloga, od Ukrajine pa do zastoja u Bosni i Hercegovini, veoma važno da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nastave razgovara o "važnim političkim pitanjima".

"To nas veoma interesuje, jer se očigledno i to reflektuje na našu poziciju", naglašava Dodik i dodaje da je ponosan što su odnosi Rusije i Republike Srpske partnerski, te da će sa prvim čovekom Rusije razmeniti mišljenja u vezi sa ukrajinskom krizom i sa procesima koji se odvijaju u BiH.

Kako saznaje RTRS, ruska "Vnješ ekonom" banka doniraće pola miliona evra za opremanje i renoviranje bolnice u Šamcu, a to je samo deo projekata koji će biti završeni tokom posete Dodika i premijerke Željke Cvijanović Moskvi. Delegacija Srpske će imati sastanke u "Zarubežnjeftu" i "Gaspromu" kako bi, "i pored opstrukcija iz Federacije BiH", ohrabrili Rusiju da nastavi sa ulaganjima.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd