Skip to main content
Naftna bušotina, naftni bunar

Dok Rusija strepi, Britanija likuje: Niska cena nafte podstiče zaposlenost

Foto: Profimedia/ilustracija
Opala cena nafte povećaće broj zaposlenih u Velikoj Britaniji za 90.000 u sledećih pet godina.

Pod uslovom da ostane na nivou od 50 dolara, kaže projekcija londonske multinacionalne kompanije PWC. Zahvaljujući niskoj ceni nafte, očekuje se dodatan porast BDP u Britaniji za po jedan procenat do 2020. 

Aktuelna situacija na tržištu crnog zlata podstiče široku potrošnju, a mogla bi i da smanji budžetski defitici Velike Britanije

"Ukratko, jeftina nafta će pogodovati engleskoj nacionalnoj ekonomiji, stanovništvu, ali i Vladi", stoji u izveštaju PWC.

Ako cena ostane na nivou oko 50 dolara po barelu, do 2020. broj zaposlenih će porasti za 91.000. Bude li nafta stajala 73 dolara, otvoriće se 37.000 novih radnih mesta, a u slučaju da nafta bude koštala 108 američkih novčanica, poslodavci će zasnovati samo 3.000 novih radnih odnosa.

"Pad cene nafte oborio je proizvodne troškove u velikoj meri, pogotovo u sektorima koji puno zavise od naftnog momenta. Kao posledica, očekuje se povećanje ulaganja i zapošljavanja. I dok naftna industrija beleži krizu, stanje pogoduje poljoprivredi, vazdušnom saobraćaju, proizvodnji koksa i preradi petroleja", procenili su u PWC i upozorili da najveća opasnost preti naftnoj industriji u Severnom moru.

Pogledajte još:

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd