Skip to main content
Homoseksualni brakovi

DRAKONSKI ZAKON: Doživotni zatvor za homoseksualce?

Foto: Profimedia
KAMPALA- Uganda planira da predloži novi zakon protiv homoseksualizma, koji neće moći da bude oboren na sudu, rekao je jedan ministar vlade Ugande, koji nije želeo da mu bude navedeno ime, prenosi danas britanski Bi-Bi-Si.

On je naveo da se taj zakon neće direktno odnositi na homoseksualnost, već se oslanjati na kazneni zakon koji propisuje doživotnu kaznu zatvora za "neprirodne akte".

Predlog zakona takođe propisuje doživotni zatvor i za one koji sklapaju istopolne brakove, kao i kaznu do sedam godina zatvora ili globu za promovisanje homoseksualnosti. Prema prvobitnom predlogu zakona, pozivalo se na smrtnu kaznu za "eksplicitni homoseksualizam".

Uganda je duboko konzervativno društvo, u kojem se homoseksualni akti smatraju nelegalnim.

Aktivisti smatraju da je taj plan još drakonskiji od zakona protiv gejeva koji je Ustavni sud poništio u avgustu, presudivši da u parlamentu kada ga je usvojio nije bilo kvoruma. SAD i druge zemlje ukinule su pomoć Ugandi u znak protesta zbog tog zakona.

gejevi stavljaju burme jedan drugom
Foto: Profimedia

Novi zakon protiv gejeva još više će povećati popularnost vlade u narodu, smatra dopisnica BBC Ketrin Bjaruhanga.

Mnogi politički analitičari, međutim, nisu sigurni da će zakon uopšte ugledati svetlost dana, zbog velikog pritiska sa Zapada sa kojim se suočava vlada iz Kampale da ne kriminalizuje gej ljude, navodi Bjaruhanga.

Borac za ljudska prava Nikolas Opijo rekao je za BBC da ne veruje da će predlog tog zakona proći na sudu.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd