fbpx
Skip to main content
zgrada

PODSTANARSKA TUGA PREGOLEMA: Platila sam kiriju 130 e, dan posle me žena zvala da mi kaže da selim

Foto: Profimedia
Koji mehanizmi bi bili idealni za obe strane, a da se nijedna od njih ne stavi u neravnopravan položaj?

Prema procenama, u Srbiji se izdaje skoro 260.000 stanova, samo u Beogradu oko 74.000. Tek za 1 odsto izdatih stanova postoji i ugovor o zakupu.

Na taj način vlasnici stanova izbegavaju plaćanje poreza. Istraživali smo ko ima koristi, a ko štetu od ugovora o zakupu i poreza na taj ugovor.​ Samo onaj ko je bio podstanar zna kako je živeti u tuđem stanu. Jelena ni to nije uspela da sazna jer je prethodno prevarena.

- Početkom februara, zapravo prvog, platila sam kiriju, a dan kasnije me je žena zvala da mi kaže da moram da se iselim. I morala sam, a kiriju mi nije vratila.. oko 130 evra - navodi studentkinja Jelena. 

- Dešavaju se različiti slučajevi nasilja, bezakonja, zamene brave na vratima, isključivanje električne energije, pa čak i fizički napadi - ističe Mirko Mirković iz udruženja podstanara Velegrad. 

IMATE STAN I IZDAJETE GA? Država ima jedno "NEPRIJATNO IZNENAĐENJE" za vas!

stan BG na vodi
Foto: Srbija Danas

Zakon o stanovanju propisuje 90 dana kao otkazni rok, ali kako zakupac i vlasnik gotovo nikada ne potpisuju ugovor taj rok se ne važi. Ugovor o zakupu značio bi sigurnost i za onog ko stan iznajmljuje i za vlasnika. 

- Na taj način bismo mi bili sigurni da nas neće izbaciti, a i vlasnik bi bio siguran da ćemo mi platiti kiriju i sve ostalo - ističe studentkinja Jelena.

 Međutim, korist od ugovorenog pravnog odnosa o zakupu imao bi i svaki građanin Srbije jer bi se na taj način plaćao i porez na najam stana. Poreska uprava najavljuje strožu kontrolu od jeseni. Vlasnici stanova se bune i prete 20% većom kirijom. To neće moci, poručuju iz udruženja - zvaćemo inspekciju. 

OTKRIVAMO: Prevareni kupci se uselili u stanove na Čukarici, posle 12 godina, zašto su TOLIKO ČEKALI?

stan
Foto: Profimedia

- To znači da ako podstanar plaća 200 evra, on mu kaže sledeći put kada ja budem plaćao porez ti ćeš platiti 240 evra. Prvo, zakon o zakupu kaže da se plaća porez od ostvarene, a ne povećane zakupnine. Drugo, ne može ni jedan zakupac da na taj način uvećava cenu jer bi to bio tržišni prekršaj - navodi Mirko Mirković. 

- Ovaj porez će da zahvati i one koji imaju više stanova pa ih iznajmljuju, ali neće one koji žive u svom stanu -ističe Neven Cvetićanin iz Instituta za društvene nauke. 

- Mi kada izdajemo neki stan tražimo dokaze o vlasništvu tražimo kopiju lične karte i onog ko izdaje i onog ko zakupljuje stan. Takva dokumentacija se uredi i preda - kaže Katarina Lazarević iz agencije za nekretnine. 

U ovom gradu u Srbiji VELIKI STANOVI U CENTRU se prodaju ISPOD CENE

stan
Foto: Profimedia

Filip to dobro zna, on 17 godina živi u Roterdamu. Tamo se plaćanje poreza na najam stana podrazumeva, a na stan bez ugovora niko ne pristaje. 

- U Holandiji se sve dogovoriš i staviš na papir, tu ide sve i voda i struja i to platiš. Mislim da je to bolje jer onda imaš na papiru šta sme, šta ne sme i šta se očekuje - ocenjuje Filip. 

- Zamisao je da država uzme, to je uopšte zamisao poreskog sistema, da država ima svoju poresku politiku kako bi obezdila građanima škole, puteve, bolnice...- navodi Cvetićanin. 

Procenjuje se da zbog neplaćanja poreza vlasnika stanova država godišnje gubi oko 50 miliona evra, a obični građani zbog toga ostaju bez 10 kilometara auto-puta, 20 obdaništa, 20 škola ili 250.000 prosečnih penzija.

Prevara
Foto: Profimedia

Ako hoćete da iznajmite stan u Beogradu, ne zovite ovakve oglase jer vas vreba NAJNOVIJA PREVARA!

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
-4 Beograd