fbpx
Skip to main content
kiosk

DUPLO MANJI POREZ ZA ŠTAMPANE MEDIJE: PDV prepolovljen na sve dnevne novine i publikacije!

Foto: Youtube Printscreen
Sve stranke podržale smanjenje PDV sa 10 na pet odsto na print, kao i da se poreska stopa od 20 odsto prepolovi i za usluge oglašavanja u publikacijama

BEOGRAD - Skupštinski odbor za kulturu i informisanje usvojio je danas velikom većinom glasova inicijativu narodnog poslanika Saše Mirkovića da PDV za dnevne, monografske i serijske publikacije bude smanjen sa 10 na pet odsto i da se poreska stopa od 20 odsto prepolovi i za usluge oglašavanja u publikacijama.

I vlast i opozicija se složile

Povod za ovakvu odluku jeste teško stanje u medijima, kao i dobra iskustva koje su slične mere već donele u regionu i svetu. Odluku su podržale kako stranke na vlasti, tako i opozicija, čime je, kako kažu, pokazana namera da se mediji u Srbiji podrže u daljem osnaživanju i nezavisnom radu.

Pored Mirkovića, za smanjenje PDV glas su dali i predsednica odbora Vesna Marjanović (DS), kao i poslanica DS Aleksandra Jerkov, režiser Srđan Dragojević i kompozitor Nenad Milosavljević - Neša Galija u ime SPS, Aleksandar Čotrić SPO, Ljiljana Nestorović SDPS, Mira Petrović PUPS...Mirković je za Moja TV, kao podnosilac inicijative, rekao da je sam predlog za izmenu člana 23 Zakona o PDV baziran na činjenici da su, za razliku od svih zemalja u okruženju, naši pisani mediji i izdavačka delatnost na najnižoj lestvici i apelovao na poslanike da se inicijativa usvoji pre letnje pauze.

Novine
Foto: Profimedia

- Moj predlog zasnovan je na tome da treba pomoći tom sektoru. Staćemo iza njih i pokušati da umanjimo PDV, koji će umnogome uticati i na cenu prema krajnjem korisniku - rekao je Mirković, izrazivši žaljenje što ministarstva privrede i kulture "nisu shvatila ozbiljnost tog predloga" i nisu odredili predstavnike za današnji odbor.

Zaštita radnih mesta u medijima

Prodaja štampanih medija je, kako je navedeno na sednici odbora, globalno opala za oko 40 odsto, a smanjenje zahvata države u ovom sektoru značilo bi pre svega i veliku zaštitu radnih mesta.Poslodavci u medijima na ovaj način bi mogli da sačuvaju više hiljada direktno zaposlenih, dok bi neposredno bilo zaštićeno oko 30.000 ljudi u dobavljačkim firmama. Takođe, oslobađa se i prostor za širenje posla i investicije u nove proizvode u ovoj industriji.

Odbor je većinom glasova usvojio i inicijativu Srđana Dragojevića, pokrenutu na samoj sednici, da i PDV na bioskopske i pozorišne ulaznice bude umanjen sa 10 na pet odsto.Savetnica u grupi za PDV Ministarstva finansija Ružica Stojanović rekla je da je njeno ministarstvo dobilo inicijativu i da sagledava mogućnosti u skladu s regulativama EU i da se ta inicijativa razmatra.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd