Skip to main content
nacionalni park čeka odobrenje

Dva parka prirode iz Srbije čekaju sertifikat Europarka

Foto: Profimedia/ilustracija
NERADIN - Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška gora, trebalo bi da postanu prva dva nacionalna parka u Srbiji koji će dobiti Evropski sertifikat za održivi turizam koji dodeljuje Evropska federacija parkova, najavio je Svetski fond za prirodu.

U saopštenju se navodi da su stručnjaci Europarka u poseti tim parkovima prirode, a o dodeli sertifikata će odlučivati na osnovu viđenog i strategije koja je predata prilikom nominacije. Odluka će biti saopštena u septembru.

Predstavnica Europarka Marja von Loef ocenila je da je održivi razvoj u turizmu važan jer uzima u obzir životnu sredinu, ljude i privredu.

Podseća se da su parkovi u procesu nominacije za taj sertifikat ušli kao deo WWF-ovog projekta "Parkovi Dinarskog luka", nakon što su osnovali Forum za turizam svih zainteresovanih strana i napravili akcioni plan i strategiju turizma za period od pet godina.

Predstavnik WWF-a za Mediteran Deni Porej ocenio je da je održivi turizam neophodan za opstanak biodiverziteta koji se nalazi u parkovima regiona.
Vremenska prognoza
Slaba kiša
25 Beograd