fbpx
Skip to main content
kadet

Dve godine nema optuženih za pogibiju kadeta

Foto: Youtube Printscreen
JAGODINA - Optužni predlog protiv osumnjičenih za izazivanje nesreće na vojnom poligonu Pasuljanske livade u junu 2012. godine, kada je poginulo dvoje kadeta Vojske Srbije, nije podignut ni posle dve godine.

Zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini Miomir Vasić je rekao da krajem juna očekuje nalaz dopunskog balističkog veštačenja, nakon čega se završava istraga. Tada će Vasić odlučiti da li postoji nečija odgovornost za tu nesreću i čija.

Na pitanje zašto je trebalo tako dugo da se završi istraga, Vasić navodi da se istraga "jeste otegla, ali ne njihovom krivicom" i da su "veštaci pukovnici nalaz dostavili tek posle osam meseci".

Nesreća se dogodila na vojnom poligonu Pasuljanske livade 18. juna 2012. godine na pripremama za vojnu vežbu "Diplomac 2012", kada su od gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, a još sedmoro je povređeno.

Tužilac je najpre majora Vinka Žnidaršiča sumnjičio da je izvršio krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice, ali je potom vanpretresno veće Višeg suda u Jagodini odlučilo da se ne sprovode istražne radnje protiv majora.

Četvorica bivših kadeta M.K iz Hajdučice kod Plandišta, N.G. iz Prnjavora, M.M. iz Aleksinca i S.M. iz Novog Sada se sumnjiče da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Kako je nakon nesreće saopštilo tužilaštvo, sumnja se da su kadeti N.G. i M.M. prilikom iskopa zemlje sa jedne humke u neposrednoj blizini mesta izvođenja vežbe, pronašli jednu ispaljenu, a neeksplodiranu granatu kalibra 30 milimetra. Tu granatu su zatim doneli na mesto rada svoje grupe, gde su je razmenjivali sa kadetima, S.M. i pokojnim Filipom Milojevićem, da bi u jednom trenutku S.M. granatu spustio na zemlju. Prišao im je kadet M.K. i nogom šutnuo granatu koja je od njih odletela tri do četiri metara nakon čega je eksplodirala.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd