fbpx
Skip to main content
Sajam turizma

EKSPERT SAVETUJE: Kako da izbegnete ZAMKE i prevare kad uplaćujete letovanje

Foto: Srbija Danas
Otkazali su vam putovanje 5 dana pred polazak? Dobili ste gore uslove od obećanih, pa vam je letovanje preselo? Kako možete da sprečite ove neprilike, i kako da izbegnete prevare tokom uplaćivanja aranžmana za letovanje.

Šta je to na šta bi trebalo da obraćate pažnju kada krenete da tražite aranžman za letovanje? Turistički ekspert, dr Branko Krasojević, u razgovoru za Srbijadanas.com savetuje čitaoce kako da izbegnu sve zamke sa prevarama u agencijama, i na šta da obrate pažnju.

Sve se gleda, izvršite detaljnu proveru

S obzirom na veliki broj organizatora putovanja – turoperatora (preko 600) i agencija- posrednika u Srbiji, koji prodaju aranžmane organizatora putovanja uz proviziju, trebalo bi proveriti detaljno s kim "sklapamo posao".

- Postoji zakonska obaveza da u programu mora da piše ko je organizator putovanja. Treba obratiti pažnju koliko dugo turoperator postoji na tržištu, broj licence, da li je član YUTA i drugih strukovnih udruženja (nije obavezujuće ali je poželjno, jer se tada o njoj više zna), da li je i koliko bilo osnovanih žalbi i reklamacija inspekcijskoj službi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, odnosno Arbitražnom veću YUTA - savetuje Krasojević, ali i dodaje da bi trebalo obratiti pažnju i na izgled eksterijera i enterijera, profesionalnost zaposlenih, ali i na pisanja medija o agenciji, kao negativna, tako i pozitivna.

LETOVANJE BEZ GUŽVE, U POLA CENE, I BEZ VRUĆINA: Otkrivamo vam kako!

Plaža u CG
Foto: Profimedia/ilustracija

Šta kad se otkaže putovanje?

Vrlo često se desi da agencija otkaže putovanje u zadnji čas, i da nam nudi drugi aranžman, a ne vraća pare.

- Ukoliko Agencija otkaže aranžman može ponuditi drugi kao alternativu, međutim ukoliko stranka to ne prihvati u obavezi je da vrati novac u celosti, tvrdi naš sagovornik. Ipak dodaje da je najbolja zaštita da se pri uplati aranžmana u Agenciji plati dodatno osiguranje od otkaza (kod neke osiguravajuće kuće), koje ne košta mnogo,  ali donosi potpunu sigurnost.

Nude nam drugi hotel?

Agencija ima pravo da ponudi alternativni smeštaj iste ili više kategorije na šta kupac može, ali ne mora dati svoj pristanak. Međutim, ukoliko do promene dođe po dolasku na destinaciju kupac nema mogućnosti da odbije, zaključuje Krasojević.

LETOVANJE ZA "ZELENU": Gde možete za 100 evra?

Kome se žaliti na propuste?

Po povratku sa putovanja nezadovoljni kupac se žali Agenciji gde je uplatio aranžman, objašnjava nam Kresojević. Ukoliko se radi o Agenciji –posredniku ona će se obratiti organizatoru putovanja za refundaciju dela troškova koji nisu bili u skladu sa ugovorenim.

Žalba se može uputiti i Turističkoj inspekciji (pri Ministarstvu), Arbitražnom veću YUTA ali i u krajnjoj instanci povesti redovan sudski postupak, ako je propust bio toliko veliki.

JEDNU BRAĆU ZAMENILA DRUGA: Zašto Srbi biraju Grčku, a ne Crnu Goru?

Još saveta

  • Ukoliko u razgovoru sa zaposlenima u turističkoj agenciji ustanovite da su neupućeni, da ne poznaju elemente aranžmana, prilike na destinaciji, navike, običaje i standarde „na lokalu“ promenite agenciju
  • Sami istražite destinaciju na Internetu
  • Sakupite bar tri ponude različitih agencija za istu destinaciju i uporediti odnos cene i kvaliteta
Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd