Skip to main content
EPS

EPS SAOPŠTIO: Evo da li će ove godine doći do poskupljenja struje!

Foto: Profimedia/ilustracija
Struja u Srbiji poskupela je poslednji put u avgustu 2015. za 12 odsto.

- Poskupljenje struje nije predviđeno planom poslovanja za ovu godinu - izjavio je direktor EPS Milorad Grčić.

ODOŠE IDEA, MERKATOR I RODA? Todorić rasprodaje carstvo

Razlog je, kako je kazao, to što je EPS prošlu godinu završio s profitom od 2,5 milijardi dinara umesto planiranog gubitka od 21,5 milijardi, ali i to što cena struje na tržištu nikada nije bila niža. 

Račun za struju
Foto: Srbija Danas

Cena struje kod nas najniža u Evropi

On je ipak dodao da je cena struje kod nas najniža u Evropi. Međutim, kako je pre neki dan poručio šef misije MMF-a Džejms Ruf , "ljudi u Srbiji treba da se naviknu na regulisanje cene struje iz godine u godinu".

Na pitanje hoće li struja ove godine poskupeti, rekao je da će ovaj put, umesto MMF-a, o tome odlučivati Vlada i Svetska banka. Ministar za energetiku Aleksandar Antić nije želeo da govori o ceni struje, ali se iz Vlade više puta moglo čuti da ona nije potpuno ekonomska i da će Vlada postepeno ići ka tome.

HRANA, PIĆE, CIGARETE: Da li znate kolike su cene u Srbiji u odnosu na prosečne u EU?

S druge strane, iz Svetske banke poručuju da je EPS u velikim finansijskim problemima i da je povećanje prihoda i smanjenje rashoda nužno.

- Gledamo na koje je sve načine moguće povećati prihode i smanjiti rashode kako bi se smanjio dug EPS-a, koji je jako veliki. Sa strane prihoda, moguće je povećati cenu struje ili naplatu. Postoji i mogućnost smanjenja rashoda, a najbolje je povećavati prihode i smanjivati troškove - ocenili su u Svetskoj banci.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd