fbpx
Skip to main content
Siva ekonomija

EU protiv sive ekonomije

Brisel - Evropska komisija predložila je da se napravi evropska platforma za borbu protiv rada na crno kako bi EU što efikasnije sprečavala i otkrivala neprijavljeni rad.

Platforma će okupiti različita nacionalna tela angažovana u borbi protiv rada na crno koji pravi veliku štetu konkurenciji i javnim budžetima i pogoršava uslove rada. Nedavno evropsko istraživanje pokazalo je da svaki deseti građanin EU kupuje proizvode iz neprijavljenog rada, 4% ispitanika priznaje da rade na crno a 3% da ih poslodavci delom isplaćuju "na ruke". Procenjuje se da siva ekonomija odnese 15-20% evropskog bruto domaćeg proizvoda.

Komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Laslo Andor (Laszlo) rekao je da neprijavljeni rad lišava radnike socijalne zaštite, predstavlja rizik za njihovo zdravlje i bezbednost i snižava standarde rada. Takođe, kako je ocenio, potkopava lojalnu konkurenciju za poslovanje i ugrožava održivost javnih finansija i sistema socijalne zaštite.

"Na kraju svi gube. Zato je Komisija odlučna da podrži članice (EU) u borbi sa tom pošasti, da zaštitimo radnike i okruženje u kom posluju kompanije, kao i fiskalne prihode", istakao je Andor.

Nova evropska platforma okupiće sve nadležne, poput inspekcija rada, poreskih i migracionih službi, kao i druge zainteresovane strane, npr. predstavnike poslodavaca i zaposlenih na nivou EU. Predloženo je da članice platforme budu sve zemlje Evropske unije jer rad na crno pogađa sve a zajedničko delovanje je ključno kako bi se taj problem rešio i na prekograničnom nivou.

Platforma će popuniti "vakum" na nivou EU, gde se o radu na crno do sada govorilo samo sporadično i nekoordinisano u različitim odborima i radnim grupama. Ona će omogućiti efikasniju saradnju među onima koji se svakodnevno bore protiv neprijavljenog rada.

( Euractiv )
 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd