Skip to main content
bakterije u crevima

Evo koji se insekti nalaze u našoj koži!

Foto: Profimedia
Oni ne samo da žive sa nama, već i u nama.

Tim naučnika sa Univerziteta u Severnoj Karolini ispitivao je ljudsku kožu i došao do šokantnog zaključka da je na našem licu nastanjena jedna vrsta insekata – grinje tzv. demodeksi, koje su u obliku malih puževa.

žensko lice
Foto: Tumblr

"Kada sam ih prvi put videla, nisam spavala četiri noći. Međutim, demodeksi su, zapravo, prilično simpatična stvorenja. Imaju osam malih nogu i izgledaju kao da plivaju kroz ulje", kaže koautor istraživanja Megan Toemes.

Naučnici su testirali DNK kože oljuštene sa nosa 29 ljudi i došli do zaključka da svaka punoletna osoba ima grinje na koži. Još nije ustanovljen način prenošenja ovih parazita, ali smatra se da ih majka prenosi na dete tokom dojenja. Oni su bezopasni, jer ne izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme. One, pored našeg lica, nastanjuju i predeo glave, obrve i u stidnim predelima. Hrane se jedni drugima, biljkama, a vrlo često žive i na parazitski način. 

Grinje su paraziti iz grupe zglavkara koji žive u ljudskom okruženju, na posteljini , tepisima i drugim vlaknastim materijalima. Jedu perut i druge izumrle ćelije kože. Smatraju se jednim od najčešćih uzroka astme i alergijskih oboljenja. Zanimljivo je to da tropska grinja (Archegozetes longisetosus) veličine je 0.8 mm a smatra se najsnažnijom životinjom na svetu. Ona može da izdrži svega 1.200 puta veću težinu od vlastite. 

Neka nam uteha bude to što ih imamo svi.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd