fbpx
Skip to main content
Beba sa plišanim medvedićem

Evo šta znače neka od NAJLEPŠIH ŽENSKIH srpskih imena

Foto: Profimedia
Evo prilike da saznate šta znače neka od najlepših i najčešćih srpskih imena.

Aleksandra

Jedno od najstarijih ženskih imena. Izvedeno od muškog imena Aleksandar, a poreklo vodi iz grčkog jezika, od reči aléxo i andrós, što u prevodu znači zaštitnica, ona koja brani ljude. Upravo zbog takvog značenja reči, ovo ime se koristilo kao jedan od epiteta za boginju Heru, Zevsovu ženu. Varijacije imena Aleksandra su Sandra, Roksanda, Saška, Sanja.

Evo šta znače neka od NAJLEPŠIH MUŠKIH imena u Srbiji

Nevena

Prvobitno je bilo samo ime lekovite biljke. Međutim, roditleji su svojim devojčicama počeli da daju to ime kako bi ih sačuvali od bolesti. Veruje se da one koje se zovu Nevena "prizivaju zdravlje". Neka tumačenja kažu da je to odrični oblik glagola venutu, što znači da je Nevena ona koja nikada ne vene, večno mlada, sveža, puna života. Smatra se da roditelji ovo ime daju ćerkama kako bi bile nežne i fine.

Devojčica
Foto: Profimedia

Jelena

Potiče od grčkog "Helena" ili "Elena", a koren ovog imena je u reči "hele", što znači sunčeva svetlost, sjaj, blistavost. Prema helenskoj legendi, to je bilo ime najlepše žene sveta, ćerke Zevsa. Pominje se i u Homerovoj "Ilijadi". Pored imena Jelena, koje je veoma često u Srbiji, popularna su i imena Helena i Lena, koja su izvedena od imena Jelena.

POMOZITE BORBU SAMOHRANE MAJKE: Jana je divna, nasmejana devojčica sa teškom sudbinom (FOTO)

Jovana

Potiče iz hebrejskog jezika, ali je do naših prostora stiglo iz Grčke. To je ženski oblik muškog imena Jovan, a ima značenje "onaj kome se Bog smilovao", "onaj ko je Bogu drag". Iz ovog imena izvedena su i neka druga: Jovanka, Jova, Jana, Jovka.

Plavokosa devojčica
Foto: Profimedia

Milica

Jedno je od najčešćih u Srbiji. Milica je ime slovenskog porekla i popularno je u zemljama bivše Jugoslavije.

Izvedeno je od prideva "mila", pa se Milica može prevesti kao "ona koja je jako mila" ili "ona koja je rođena da bude mila", piše Mondo.rs.

Neki smatraju da je imenu Mila prethodilo ime Milica, a drugi smatraju suprotno. U svakom slučaju, to su varijacija imena i imaju isto značenje, a postoje mišljenja i da su Milena i Milana izvedeni od imena Milica.

MILICA IZ LESKOVCA TRAŽI MAJKU: Ostavljena je na ulici kada je bila beba

Marija

Latinska forma hebrejskog imena Mirjam (Miryam מִרְיָם). Spada među najstarija poznata ženska imena, veoma zastupljena u hrišćanskim zemljama. Samo značenje imena nije sasvim razjašnjeno. U različitim jezicima ima različita tumačenja: ona koju Bog ljubi, uzvišena, ona koja je voljena, gospođa, gazdarica, lepa, milostiva

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd