Skip to main content
Đordi Bartomeu

EVOLUCIJA KOJA UGROŽAVA SRPSKU KOŠARKU: Evroliga postaje LIGA sa 16 klubova?!

Foto: MN Press
Đorđi Bartomeu, prvi čovek Evrolige, priznao da od 2011. godine pokušava da pronađe modus da takmičenje pretvori u pravu ligu, ali da ne ugrozi nacionalne šampionate
SIGURNI UČESNICI NOVE EVROLIGE:
1. CSKA - Moskva
2. Olimpijakos
3. Panatinaikos
4. Makabi
5. Real Madrid
6. Barselona
7. Anadolu EFES
8. Fenerbahče
9. šampion ITALIJE
10. šampion FRANCUSKE
11. šampion NEMAČKE
12. šampion LITVANIJE
13. ???
14. ???
15. ???
16. ???

Prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu ovih dana krstari Starim kontinentom i pokušava da prikupu što više informacija „iz prve ruke“ od klubova koji bi trebalo da čine okosnicu novog formata Evrolige. Sadašnji program uskoro bi mogao da bude prošlost, a težnja ljudi iz Evrolige, ali i najboljih Evro timova je da se igra „prava“ liga, liga sa maksimum 16 timova. U njoj, na žalost, prema svim tumačenjima sadašnjih informacija, nema mesta za klubove iz Srbije, ali ni iz ABA lige. Ovo pak, s druge strane, otvara novo bojno polje pošto FIBA u svojim planovima za najjače takmičenje nema „sluha“, ali ni motiva da primi naše timove?!

- Istina je da od 2011. godine pričamo s klubovima i gde im predočavamo da je naš cilj da igramo pravu ligu. To je evolucija i ništa više od toga. Neminovnost – rekao je Đordi Bartomeu i, između ostalog, dodao:

- I bolje je da se sve dogodi što pre. Takmičenje s 24 kluba bi ugrozilo nacionalne šampionate, a mi to ne želimo. Nema termina. Već sledeće sezone možemo da počnemo da primenjujemo sistem s 16 klubova. Sada pokušavamo da definišemo detalje pošto promena s 24 na 16 nije laka. Konačno, moramo da porazgovaramo sa svim akcionarima Evrolige i da čujemo njihovo mišljenje.

Evroliga ima svoju viziju takmičenja, a ono nikako nije ni slično onome koje „crta“ FIBA. Konflikt je sada stavljen po strani, ali je jasno da će i jedna i druga strana pokušati sve kako bi „rat“ dobile...

- FIBA želi da preuzme organizaciju Evrolige. Oni to ne kriju... Opet, imam dovoljno optimizma da verujem da ćemo s FIBA pronaći kompromis i da rešimo problem kalendara. Ispred nas su ključni meseci – rekao je Bartomeu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD košarka

SD fudbal

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd