Skip to main content
Loran Fabijus

Fabijus: Postoje razlike u pristupima u pregovorima sa Iranom

Foto: Profimedia
PARIZ - Šef francuske diplomatije Loran Fabijus, nagovestio je da postoje razlike u pristupima između Rusije i zapadnih zemalja uključenih u odlučujuću finalnu rundu pregovora sa Iranom, s ciljem da se postigne dogovor o spornom nuklearnom programu Teherana.
"Dok je do sad grupa P5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Nemačka) imala veoma homogen stav, poslednjih dana predstavnici u pregovorima izneli su više različitih pristupa među jednim delom P5+1 i naših ruskih partnera", rekao je Fabijus parlamentarnoj komisiji.

Fabijus nije objasnio koje su to razlike među nekim članicama P5+1, koja je uvek bila ujedinjena u pregovorima s Iranom o nuklearnom programu te zemlje.

"Želeli bismo da jedinstvo P5+1 bude očuvano", dodao je on, dok svetske sile u Beču učestvuju u poslednjoj rundi pregovora, s ciljem da se, pre isteka roka 20. jula, postigne dogovor s Teheranom i otklone strahovanja da Iran proizvodi nuklearno oružje.

Fabijus je rekao da "nijedno od glavnih pitanja" za sada nije razrešeno, navodeći, recimo, iranske kapacitete za obogaćivanje uranijuma, proces kojim se dobija nuklearno oružje, ali, takođe, može da posluži i za atomsku bombu.

Ranije danas, neimenovane diplomate rekle su za austrijsku agenciju APA, da su pregovori došli do mrtve tačke. Diplomate smatraju da bi ministri inostranih poslova zemalja koje učestvuju u pregovorima trebalo što pre da dođu u Beč, kako bi podstakli dalji napredak.

Džon Keri
Foto: Reuters

"Šef američke diplomatije Džon Keri i njegove kolege mogle bi se uskoro naći u Beču kako bi podstakle pregovore, jer su se kola "trenutno zaglibila", rekao je jedan diplomata.

On je dodao da su pregovarači veoma udaljeni od mogućeg konačnog sporazuma.

Ministri inostranih poslova treba da pomognu napretku pregovora koji su zapeli oko broja centrifuga, jer i dalje postoje razlike u stavovima.

Šefovi diplomatija mogli bi, ukoliko to bude potrebno, produžiti okvir pregovora i produžiti iste, kako bi se ne bi zatvorio prostor za postizanje diplomatskog rešenja.

Ajtalolah Ali Hamnei
Foto: Beta

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei je danas izjavio da će Iran morati značajno da poveća svoje kapacitete za obogaćivanje uranijuma, što ukazuje na veliki jaz u stavovima između zvaničnog Teherana i svetskih sila u pregovorima oko postizanja nuklearnog sporazuma.

Zvanični Teheran insistira na tome da mora da poveća svoje kapacitete za obogaćivanje uranijuma kako bi imao dovoljno goriva za planiranu mrežu nuklearnih elektrana. Sa druge strane, svetske sile tvrde da Teheran mora značajno da smanji svoje kapacitete, kako ne bi bio u stanju da u kratkom roku proizvede atomsku bombu, za koju je potreban uranijum obogaćen u značajno većem stepenu od onog potrebnog za proizvodnju električne energije.

Vlast u Teheranu ističe da je njihov nuklearni program u mirnodopske svrhe, kao što je proizvodnja električne energije, i negira ambiciju da proizvede nuklearnu bombu.
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd