fbpx
Skip to main content
Fbi zaplenio sajt

FBI "razbio" online podzemlje?

Foto: Profimedia/ilustracija
Pre nekoliko dana FBI, Interpol, Europol i još nekoliko neimenovanih policijskih agencija, izveli su najveću akciju protiv Deep Web-a u poslednjih godinu dana.

Cilj ove akcije je bilo uklanjanje sajtova koji se bave prodajom droge, oružja, pranjem novca, prostitucijom i tako dalje.  U simultanoj akciji uhapšeno je preko 17 osoba u desetak zemlja, zaplenjeno je preko milion dolara u bitcoinima i 250.000 dolara u pravom novcu, kao i veća količina droge, oružja, zlata i naravno kompjutera.

FBI je izjavio da su uspeli da ugase nekoliko desetina najvećih berza koje su se bavile kriminalnim delatnostima, kao i niz manjih koje su se bavile pranjem para. Sve u svemu, preko 414 .onion domena je nestalo sa Deep Weba, a imena nekih od najpoznatijih su: Silk Road 2, Cloud 9, Hydra, Pandora, Blue Sky, Topix, Flugsvamp, Cannabis Road, Black Market).

Deep Web, mada se koristi i Dark Internet, Deep Internet, je termin koji se odnosi na sajtove koji nisu dostupni putem običnim internet pretraživača kao što je Internet Explorer ili Mozzila Firefox, već za pristup njima morate koristiti Tor. Većina sajtova na Deep Webu se bavi delatnostima na koje zvanične vladnine agencije ne gledaju sa odobravanjem, bilo da su to u pitanju hakerkse zajednice ili berze gde možete kupiti sve što vam padne na pamet (droga, žene, oružje, naručivanje nečijeg ubistva itd..). Tor, u teoriji onemogućava državnim agencijama da prate vaše kretanje po Webu i postao je standardna alatka za veliki broj ljudi koji žele da izbegnu nadzor na Internetu, bilo da su u pitanju borci protiv diktatorskih režima, novinari koji ne žele da ih neko špijunira ili kriminalci koji na taj način zavaravaju svoj trag.

Ali, kako Deep Web pretraživač Tor ne otkriva IP adresu servera, postavlja se pitanje na koji način su FBI i ostale agencije došle do ovih podataka. Sada se mogu čuti mišljenja da ili tor nije tako siguran ili je FBI našao neki sigurnosni propust u softveru koji je iskoristio za lociranje ovih sajtova.

Dan dva kasnije, kada se slegla prašina, i završilo međusobno čestitanje i tapšanje po ramenima, postalo je jasno da je "Operacija Onymous" bila polovično uspešna jer je dobar deo ovih sajtova preživeo.

Po izveštaju organizacije Digital Citizens Allinace, šest najbitnijih sajtova za trgovinu zabranjenim materijalima i uslugama su bili Silk Road 2, Agora, Evolution, Pandora, Andromeda i BlueSky, a nakon cele priča  Agora, Evolution i Andromeda ne samo da su ostali aktivni već je i porastao broj njihovih korisnika.

Naravno za očekivati je da će FBI nastaviti da gasi ove sajtove ali pitanje je koliko će imati uspeha u tome, sudeći po efektima "Operacije Onymous"

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd