Skip to main content
Samohodno vozilo

FBI: Samohodna vozila su potencijalno smrtonosno oružje

Foto: Facebook/ilustracija
U američkom Federalnom birou za istrage protive se skoroj legalizaciji samostalnih vozila jer smatraju da je neophodna pažljiva i precizna formulacija zakonskih sankcija.

Samohodna vozila su realnost. Tu rasprave nema. Međutim, uporedo sa razvojem tehnologije koja ih treba učiniti operativnijim nego što jesu teče i rasprava o ozakonjenju autonomnih motornih prevoznih sredstava. Deo opozicije samohodnim automobilima nalazi se u FBI (Federalni biro za istrage Sjedinjenih Američkih Država) gde ova vozila smatraju potencijalnim smrtonosnim oružjem.

Jedno od objašnjena protivljenju autonomnim vozilima jeste primer policijskih potera za prestupnicima. Do sada, sagrešenici o zakon bi tokom jurnjave sa organima reda morali ruke i oči da usmere na put, dok bi sa samohodnim automobilom vožnju prepustili računaru, a oni mogli da, na primer, pucaju na policajce. Otuda je potrebna oprezna i precizna zakonska definicija, ako će je uopšte biti.

Još gora mogućnost od ove jeste pretvaranje samohodnog vozila u auto-bombu bez vozača, gde bi utvrđivanje neposrednog počinioca bilo skoro nemoguće. Sa druge strane, praćenje sumnjivih lica biće daleko lakše. Procene FBI predviđaju da će američki Kongres dozvoliti upotrebu autonomnih vozila u sledećih pet do sedam godina.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd