fbpx
Skip to main content
Novi medijski portal obara sve rekorde

FINANSIRAJU IH STRANE AMBASADE: BIRN dobio čak 25.098 evra za kontrolisanje medija!

Foto: Profimedia
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) dobila je 2013. godine od holandske ambasade u Beogradu čak 25.098 evra (po tadašnjem kursu oko 2,8 miliona dinara) da bi kontrolisala finansiranje drugih medija u Srbiji, pokazala je finansijska dokumentacija.

Isplata ovog novca pravdana je projektom pod nazivom „Konkursno finansiranje – unapređenje nezavisnosti medija kroz razvoj održivog i konkurentnog modela finansiranja“, a novac je proknjižen pod šifrom 767: nasledstva, izdržavanja i drugi pokloni pomoći.

Ne sećaju se donacije

Premda je juče bio državni praznik, holandska ambasada u Beogradu nije se oglašavala povodom ovih navoda. Slobodan Georgiev, sa druge strane, kaže da se ne seća da li je i kad ambasada Holandije uplatila ovu donaciju.

-Sve projekte, kao i spisak donatora i donacija, imamo na našem sajtu. Ništa ne skrivamo, sve je javno. Tamo možete naći podatke o svakom projektu i organizaciji s kojom smo imali saradnju – kaže Georgiev za Informer.

Čudan projekat

BIRN je u okviru projekta sproveo istraživanje o trenutnoj praksi finansiranja medija kroz projekte i sa saradnicima razvio preporuke za optimalnu primenu predloženih modela, kao i za praćenje i evaluaciju projekata u budućoj praksi, navodi se na sajtu.

Izvori kažu da su ubeđeni da je cilj ovog projekta pokušaj kontrole medija. Sanja Nikolić iz Odbora za kulturu i informisanje smatra da je čudno da strana ambasada plaća jedne novinare da kontrolišu druge.

-U zakonu je jasno navedeno koje institucije kontrolišu nezavisnost, slobodu i finansiranje medija. Zato nije jasno zašto neka ambasada ima potrebu da finansira ovakav projekat. Izgleda da će biti da je ovo još jedan dokaz cenzure o kojoj svi u Srbiji bruje - kaže Nikolićeva. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd