fbpx
Skip to main content
Kofer sa novcem

Gde naši ekonomski migranti najčešće odlaze?

Foto: Profimedia
Prema rečima pomoćnice načelnika Uprave granične policije, Jelene Vasiljević, građani Srbije, mahom ekonomski migranti, najčešće traže azil u Nemačkoj, koja još uvek ima najviša socijalna davanja.

Vasiljevićeva je u programu TV Pink precizirala da je, prema podacima za 2014. godinu, oko 16.000 državljana Srbije tražilo azil na teritoriji Nemačke, oko 1.500 na teritoriji Švedske i oko stotinak državljana na teritorijama Belgije i Švajcarske.

Kako je navela, azil najviše traže ljudi sa juga Srbije, sa područja Bujanovca, Preševa, Vranja i Leskovca.

Ona je ukazala na to da je 2014. godine porastao i broj osoba sa pojedinih beogradskih opština kao što su Zemun i Borča koje traže azil i da su to uglavnom pripadnici romske populacije.

Govoreći o ljudima koji su tražili azil u Srbiji, Vasiljevićeva je navela da je, prema podacima za prethodnu godinu, 16.500 lica izrazilo takvu nameru i da je reč uglavnom o državljanima "trećih zemalja", Sirije, Pakistana, Somalije...

Jelena Vasiljević je precizirala da je od početka godine već 6.500 lica izrazilo nameru da traže azil u Srbiji. Reč o osobama koje se kratko zadržavaju u Srbiji i koje nastavljaju put ka zemljama Evropske unije.

Na pitanje koliko je smanjen broj ilegalnih migranata sa Kosova i Metohije, Vasiljevićeva je odgovorila da je "vrh" bio u februaru, kada je registrovano oko 1.000 lica, a da je od početka marta zabeleženo samo oko 30 lica, koja su sprečena u ilegalnom prelasku na granici naše zemlje sa Mađarskom.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd