Skip to main content
brijanje

Glatko k'o bebina guza

Foto: Profimedia/ilustracija
Mali vodič kroz brijanje.

Brijanje ponekad može biti prava noćna mora. Ukoliko se brijete svaki ili svaki drugi dan, može doći do iritacije, peckanja ili crvenila kože. Međutim, to ne mora biti tako. Ovaj mali vodič će vam pomoći da brijanje bude što lakše.

Voda

Najbolje je lice umiti toplom vodom. Omekšava kožu i dlaku čineći brijanje do 70% lakšim.

Razmak između brijanja

Generalno govoreći, brijanje nije štetno, pa ukoliko predstavlja vašu svakodnevnu rutinu, vidljive posledice koje ostavlja na koži su minimalne. Međutim, kako se sa svakim brijanjem skida i površinski sloj ćelija kože, dobro je da s vremena na vreme napravite pauzu i tako omogućite licu da se oporavi. U današnje vreme u ponudi postoji i veliki broj hidratantnih krema čiji je osnovni zadatak da umire kožu i smanje iritacije, koje brijanje može da izazove.

Prednosti i nedostaci brijanja žiletom

Brijanje žiletom je prvenstveno temeljnije, pogotvo ako se radi i izbrijavanje (brijanje u suprotnom smeru od rasta dlačica), ali zbog toga i mnogo agresivnije prema koži.

Osnovna stavka je dobar žilet koji uvek mora biti oštar, jer 30% iritacija i povreda kože nastaju zbog žileta čiji je rok upotrebe davno prošao. Investirajte u kvalitetne brijače renomiranih proizvođača prema potrebama svoje brade i maksimalno izbegavajte jednokratne brijače. Oni su više tu za slučaj nužde nego za učestalo korišćenje.

Pored žileta je vrlo važan element i proizvod kojim ćete pripremiti svoju bradu za brijanje. I vrapci na granama sada već znaju da što je bolja hidratacija dlačica i kože tokom brijanja, toliko će isto biti brže i s manje iritacije.

Pribor za brijanje
Foto: Profimedia

Prednosti i nedostaci brijanja električnim aparatom

Brijanje elektirčnim aparatom je brže i jednostavnije, iritacija kože je mnogo manja, a prikladnije je za mekane i normalne brade.

Nedostatak tog načina brijanja je u činjenici da koža nikad neće biti toliko glatka kao kod brijanja žiletom, navodi muska-posla.com.

Za ljubitelje električnog brijača najvažnije je redovno čišćenje nakon svakog brijanja. Jednom mesečno napraviti generalku i menjati brijaće glave prema specifikacijama proizvoda.

Kako postići maksimalan rezultat

Kada se brijete brijačem u smeru suprotnom od rasta dlake, oštrica prelazi grubo preko lica rezultujući najčešće posekotinama, osipom i uraslim dlačicama. Zbog toga se uvek preporučuje brijanje u smeru rasta dlake.

Pravilo je da brada na obrazima, iznad gornje usne i na bradi kao i uz rub kose, raste prema dole, a brada na vratu raste prema gore. Međutim, kako neki smatraju da je brijanje u suprotnom smeru detaljnije i bolje, predlažemo kompromis.

Najpre se obrijte u smeru rasta dlake, a potom opet nanesite penu za brijanje i laganim, kratkim potezima povucite nekoliko puta u suprotnom smeru.

Kod brijanja električnim aparatom bitno je da to učinite pre nego se istuširate. Brijte se u smeru suprotnom od rasta dlake, što nije slučaj sa običnim brijanjem.

Ukoliko imate aparat sa rotirajućim glavama, radite male kružne pokrete na područjima lica koja brijete. Nikada ne prelazite više puta istim smerom i ne pritiskajte jako. Ako budete tako radili, nećete se dobro obrijati, a glava aparata će se brzo potrošiti.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
25 Beograd