fbpx
Skip to main content
Goran Vesić

Goran Vesić: Opet počinje izgradnja megakolektora

Foto: Youtube Printscreen
Od kapitalnog projekta Beogradske kanalizacije “Interceptor”, koji je zbog mnogobrojnih problema i nezakonitosti obustavljen, ne samo da se nije odustalo, nego će on u najskorije vreme biti nastavljen, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je za “Novosti” rekao da je u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda napravljen stručni tim, sa zamenikom direktora Petrom Cekićem na čelu, koji vodi projekat, kao i da radovi na interceptoru počinju odmah.

“Završetak ovog projekta je od velikog značaja za prestonicu. Beograd je jedna od retkih evropskih prestonica koja ne prerađuje otpadne vode, već svu kanalizaciju ispušta direktno u Savu i Dunav. To je nedopustivo u 21. veku. Trećina grada koristi septičke jame, što je takođe neverovatna činjenica. Upravo zato sadašnja gradska uprava je kao svoj piroritet postavila rešavanje problema kanalizacije“, kaže gradski menadžer.

Interceptor je u stvari veliki kolektor koji bi trebalo da prikuplja otpadne vode i odvodi ih na prečišćavanje. Ukupna dužina od KCS “Ušće” sa prolazom ispod Save do Ulice cara Dušana i dalje Venizelosovom i Višnjičkom do Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu iznosi 13.080 metara. Od pravih planova za izgradnju 1980. godine pa do danas, završetkom tunela “Višnjica” dužine 6.772 metra, realizovano je nešto više od 50 odsto dužine interceptora.

goran vesić
Foto: Youtube Printscreen

“Nepostojanje sistema za preradu otpadnih voda ima za posledicu da zagađivači ispuštaju iskorišćenu i industrijsku otpadnu vodu direktno u rečne tokove. Postoji 116 direktnih mesta izlivanja otpadnih voda u Savu, a na obalama Dunava ih ima 136“,  kaže Vesić.

Master planom prestonica će do 2020. godine biti podeljena na pet nezavisnih kanalizacionih sistema u Velikom Selu, Ostružnici, Krnjači, Batajnici, kao i Boleč – Vinča. Uporedo sa kolektorom “Interceptor” priprema se prva faza postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

“Kada se realizuje, biće to najvažniji kolektorski objekat centralnog kanalizacionog sistema koji koristi više od milion stanovnika. On će sakupljati sve optadne vode iz centralnog sistema Beograda i odvoditi ih na prečišćavanje. Nakon toga vode dobrog kvaliteta će se puštati u Dunav. Ceo projekat nije nimalo jednostavan ni jeftin. Da bismo trajno rešili problem kanalizacije sa izgradnjom svih pet modernih postrojenja za preradu otpadnih voda, neophodno je više od 500 miliona evra i taj posao ćemo raditi sa nekim od strateških partnera koji ima novac da ga uloži“, zaključuje Vesić.

Prva deonica interceptora ide od kanalizacione crpne stanice Ušće, na Novom Beogradu do ukrštanja Vojvode Bojovića i Tadeuša Košćuška. Dužina je 1.520 metara sa prolazom ispod Save i kolektorom duž Bulevara Bojovića; druga ide od otvorenog iskopa kolektora ulicama Cara Dušana i Venizelosove do ulaza u tunel "Karaburma” dužine 2.800 metara; treća deonica je od tunela “Karaburma”, dužine 1.320 metara, četvrta deonica ide od tunela “Karaburma” do tunela “Višnjica” dužinom od 1.729 metara.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd