fbpx
Skip to main content
izbeglice

GRAD ZBRINJAVA IZBEGLICE: Prijave za dodelu više od 600 stambenih rešenja

Foto: Profimedia
Navedena stambena rešenja dodeljuju se u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije (RSP), čije je sprovođenje počelo 2013. godine.

Izbeglice i bivše izbeglice iz Hrvatske i BiH, koje žive na teritoriji grada Beograda, a zainteresovani su za program dodele 350 paketa građevinskog materijala u maksimalnom iznosu do 9.000 evra u dinarskoj protivvrednosti paketa po porodičnom domaćinstvu, zatim za program davanja u zakup 235 stambenih jedinica sa mogućnošću kupovine (stambene jedinice daju se u zakup na određeno vreme sa mogućnošću kupovine prema uslovima prediđenim Zakonom o izbeglicama), kao i za rešavanje stambenih potreba dodelom 80 montažnih kuća izbeglicama koji poseduju plac na kome je dozvoljena individualna stambena gradnja, mogu da se prijave zaključno sa 26. junom 2015. godine.

Treći potprojekat RSP, vredan 13.642.918 evra, predviđa i dodelu 50 seoskih domaćinstava na teritoriji grada Beograda. Pomoć je bespovratna i odobrava se za rešavanje stambenih potreba izbeglica kroz kupovinu seoske kuće sa okućnicom u maksimalnom iznosu do 9.500 evra u dinarskoj protivvrednosti i dodelu paketa pomoći (građevinski materijal i oprema u cilju poboljšanja uslova života) u maksimalnom iznosu do 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti po porodičnom domaćinstvu.

Izabrani korisnik pomoći može dodatno da učestvuje sopstvenim sredstvima u realizaciji pomoći za rešavanje stambenih potreba u iznosu do 50 odsto od iznosa namenjenog za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Konkurs za kupovinu seoskih kuća

Potencijalni korisnici su obavešteni da će javni poziv za dodelu seoskih kuća biti objavljen 25. juna 2015. godine, tako da u tom periodu treba da pronađu seosko domaćinstvo za čiju kupovinu su zainteresovani.

Kada je reč o pomoći u vidu paketa građevinskog materijala dodeljuje se za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata i to: za izgradnju/rekonstrukciju noseće konstrukcije (zidovi, krovna konstrukcija), hidroizolaciju pregradnih zidova, izgradnju/dogradnju sanitarnog čvora, ugradnju/zamenu zidnih i podnih obloga, stolarije, fasade, malterisanje i uvođenje/zamenu elektro i vodovodnih instalacija i druge radove neophodne za dovršetak gradnje ili adaptaciju kojom bi se nepokretnost dovela u stanje za upotrebu i stanovanje.

Da bi korisnik dobio neko od četiri stambena rešenja uslov je da nema rešeno stambeno pitanje u Republici Srbiji ni u zemlji porekla i da nije ništa prodao ni obnovio u zemlji porekla.

Kontakt informacije

Svi uslovi su pobrojani u tekstovima javnih poziva koji su dostupni na sajtovima www.kirs.gov.rs i www.beograd.rs. Sve informacije zainteresovani korisnici mogu dobiti telefonom na brojeve 011-3344-625, 011-330-9750, 011-330-9298 ili u kancelarijama 119 i 120, prvi sprat, Sekretarijat za socijalnu zaštitu, Ulica 27. marta 43-45, kao i u Komesarijatu za izbeglice i migracije, Narodnih heroja br. 4, Novi Beograd, ili telefonom na brojeve 011-285-75-67, 011-285-75-69.

Treći potprojekat Regionalnog stambenog programa Republike Srbije zajednički sprovode Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, grad Beograd i JUP Istraživanje i razvoj Beograd.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. RSP Srbije biće sproveden u narednih pet godina kroz više potprojekata.

Regionalni stambeni program Republike Srbije vredan je 335 miliona evra. Regionalni stambeni program sve četiri zemlje vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd