Skip to main content
Devojka gricka nokte

Grickanje noktiju nije samo loša navika

Ova nezgodna navika spada u kategoriju opsesivno-kompulsivnih poremećaja, koja pogađa i odrasle, smatraju stručnjaci. Pored estetskih razloga, može biti i uzrok infekcija i unošenja virusa i bakterija u organizam.

U savremenoj medicini, grickanje noktiju se svrstava u poremećaje ponašanja. Najčešće se javlja kod dece, tinejdžera, ali i odraslih. U poslednje vreme stručnjaci ga smatraju opsesivno-kompulsivnim poremećajem. Posledice, osim estetike, mogu biti mnogo ozbiljnije, kao što su infekcije i unošenje virusa i bakterija u organizam. Postoji više načina za odvikavanje od ove loše navike, a sledi nekoliko predloga:

- Ženskim osobama savetuje se da namažu lak za nokte, dok muškarci i deca mogu da koriste tečnost gorkog ukusa, koja se može kupiti u apoteci, a namenjena je odvikavanju od grickanja. Takođe, možete da namažete ljutu papriku, riblje ulje ili kremu za ruke.

Grickanje šargarepe

- Pošto je samo grickanje je ovde ključno, neka vam u ruci uvek bude šargarepa, jabuka ili neka druga namirnica, koja će da “zameni” nokte.

- Zamolite najbliže da vas opominju kada primete da ste staviti prste u usta, jer se to često dešava na nesvesnom nivou.

(Večernje novosti)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
19 Beograd