fbpx
Skip to main content
Učenici pišu

GRUBA GREŠKA PSIHOLOGA: Osmaci rešavali test o svojim seksualnim aktivnostima

Foto: Profimedia
Učenici osmog razreda OŠ prva vojvođanska brigada u Novom Sadu dobili su od školskog psihologa Srećka Lazića test koji je sadržao pitanja o njihovom seksualnom životu.

Lazić kaže da je za profesionalnu informaciju učenika koristio test čuvenog psihologa Tonija Buzana, ali da je zaboravio da izbaci ova pitanja.

"Ona nisu bitna za profesionalnu orijentaciju, niti su uopšte primerena njihovom uzrastu. Testove sam poslao mejlom ali je samo njih četvoro odgovorilo. Verujem da ostali nisu ni pogledali test, jer ne proveravaju mejlove. Odmah sam zvao roditelje i izvinio im se zbog greške," kaže Lazić.

Direktor škole Dušan Kosanović kaže da će psiholog biti opomenut i da se ovo ne sme ponavljati. Tvrdi da će biti i kažnjen, ali ne prestrogo jer greška nije namerna.

Test namenjen profesionalnoj orijentaciji sadržao je 16 konstatacija o seksu poput, sasvim sam nesputan u sovjim seksualnim aktivnostima, održavam fizičko zdravlje da bih bio privlačan partneru, smatram da je seks glavni i važan deo mog života...Trebalo je da đaci ocene tačnost konstatacija od 1 do 10. Učenici su bili zbunjeni, pa su se ne znajući šta da rade obratili roditeljima.

"Bila sam šokirana. Kao odrasloj ženi bilo bi neprijatno da me neko pita imam li različite seksualne fantazije," kaže jedna od majki.

Jelena Desnica, predsednica Saveta roditelja, kaže da su je roditelji zvali da hitno reaguje.

"Mi smo spremni na saradnju, ali pitanja nisu primerena učenicima osmog razreda," kaže Desnica.

Iako je psiholog greškom poslao pitanja, to ga ne amnestira u potpunosti jer kako kaže Marija Zotović, profesor psihologije na Filozofskom fakultetu, za sva pitanja koja su upućena deci, psiholog mora da traži suglasnost roditelja. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
1 Beograd