fbpx
Skip to main content
Novo groblje

GUŽVA I NA GROBLJU: Decu ukopavaju preko umrlih roditelja

Foto: Tanjug
Na Svetoilijskom groblju, na stazama između grobnih parcela, Romi iz tri leskovačke mahale, u kojima živi oko 7.000 stanovnika pokojnike sahranjuju jedne preko druge.

Reč je o starom delu groblja duž puta prema Jajini, na deonici gde se sahranjuju i drugi građani Leskovca.

- U poslednje vreme se deca sahranjuju preko svojih roditelja jer nedostaju parcele, dok su mnogi grobnice podigli na stazama i ogradili ih visokim ogradama, pa do grobova stižu samo oni koju su sposobni da preskaču prepreke - priča za „Blic“ Zoran Saitović, predstavnik romske organizacije „Rosa“.

U JKP “Komunalac, koje u svom sastavu ima i pogrebnu službu, kažu da je staro romsko groblje davno izuzeto do održavanja.

- Romi se sami brinu o svom groblju i mi nemamo nikave veze s tim - kaže direktor “Komunalca” Dragan Milenković.

Ispod Jajinskog puta je pre dvadesetak godina formirano novo, divlje romsko groblje na kome su iznad prostranih parcela podignuti raskošni grobovi sa još raskošnijim pokrivačima.

- Ovde je na jednoj parceli od pedesetak kvadrata sahranjen samo jedna pokojnik - objašnjava Saitović.

Nema mesta za sahranjivanje Srba

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je prilikom nedavne pres konferencije na Svetoilijskom groblju, rekao da grad ulaže veliki novac za proširenje tog groblja i da se planira proširenje i drugog, Špitaljskog groblja na kome se sahranjuju samo Srbi.

U sektoru za urbanizam pri Direkciji za urbanizam i izgradnju grada Leskovca kažu da je planom predviđeno širenje starog romskog groblja, piše Blic.

- Prema planskoj dokumentaciji, predviđeno je širenje romskog groblja duž Jajinskog puta, pored planiranog parkirališta objašnjava Bata Đorđević, direktor sektora.

Niko ne zna ko je i kada odlučio da se romska zajednica izopšti iz delokruga rada “Komunalca” i gradske pogrebne službe. Saitović pretpostavlja da je usmeni dogovor postignut još pedesetih godina prošloga veka.

- Romi su se tada obavezali da sami uređuju svoje groblje, ali ispalo je da je to bio loš potez. Predlažemo da se uposle dva ili tri Roma koji bi isključivo brinuli za održavanje reda jer ovaj haos nikome ne odgovara - kaže Saitović koji predlaže da se Romima dodeli prazna parcela pored novoformiranog groblja kojom je nekada gazodovala DP „Poljoprivreda“.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd