Skip to main content
 • Read more Aleksandar Vučić Info

  (FOTO) VUČIĆ IZ KINE: Opremićemo i snabdećemo zemlju onim što je potrebno i neophodno za našu decu

 • Read more Novi Pazar Info

  SKANDALI U NOVOM PAZARU SE NASTAVLJAJU: Albance bi da DIŽU U NEBESA i da im POKLONE ULICE!

 • Read more Crna Gora Region

  DRAMA U CRNOJ GORI: Polio poznati kafić benzinom i hoće da se zapali!

 • Read more Donald Tramp Svet

  MEKSIKANCI RAZORUŽALI AMERIČKE VOJNIKE! Tramp HITNO reagovao! VELIKI INCIDENT NA GRANICI! (FOTO)

 • Read more Planinska gorila Svet

  Ovakav selfi se NE VIĐA SVAKI DAN! Čuvar hteo da se fotka sa gorilama, ali usledilo je PRAVO IZNENAĐENJE! (FOTO/VIDEO)

 • Read more Jelena i Duško VIP

  ŽUSTRA RASPRAVA DUŠKA I KARLEUŠE: Tošić BESNEO na Jelenu - NEĆEŠ VIŠE DA ME PRAVIŠ BUDALOM!

 • Read more Danilo Pantić Fudbal

  VAŽNA VEST ZA DELIJE I GROBARE: Poznato je koja će TELEVIZIJA prenositi 160. Večiti Derbi!

muški polni organ

HIPOSPADIJA: Uvreda dostojanstva koja može prouzrokovati sterilitet

Foto: Profimedia
Ova bolest napada pripadnike bele populacije, a najčešće Jevreje.

Nedavne statistike su pokazale da je veliki broj muškaraca rođen sa hipospadijom, tačnije urođenom anomalijom penisa kod koje se mokraćna cev nalazi izvan glavića. Iako ovaj problem muči većinu jačeg pola, retko ko će otvoreno priznati da ima problem. Mokraćna cev je, umesto u sredini, smeštena blizu korena penisa, tačnije prema mošnicama ili prema čmaru, pa je zbog toga penis savijen, što muškarcima onemogućava da uriniraju stojeći.

operacija penisa
Foto: Youtube Printscreen/ Ismael Gonzalez Leon

Muškarci koji pate od ovog stanje najčešće imaju male penise, što im prouzrokuju velike traume. Nekada se hipospadija lečila bolnim intervencijama koje su izazivale česte blokade u uriniranju, ali danas je moderna tehnika dosta napredovala pa samim tim omogućava brzo i bezbolno lečenje.

Hipospadiju često prate i druge deformacije, poput kriptorhizma (nespušteni testis) i anomalija urinarnog trakta (dvostruki bubreg, izmešten bubreg, potkovičast bubreg,...). Ova bolest nastaje tokom embrionalnog razvoja između osme i dvadesete nedelje trudnoće. Jedan od faktora koji se mogu smatrati uzrocima jeste genetička predispozicija, sa 7% mogućnosti. Takođe, pušenje cigareta tokom trudnoće takođe može dovesti do ove anomalije. 

"Ova bolest je mnogo više od nemogućnosti obolelog da urinira normalno. To je uvreda dostojanstva", priča Džejms medijima. On je imao problem i sa seksualnim odnosima, uprkos tome što je na prvu operaciju otišao već sa devet meseci.

penis
Foto: Profimedia

Do svoje trinaeste godine imao je 16 operacija, posle kojih je ostao sterilan. Džejms danas boluje od  PTSP-a, a smatra da su za to krive mnogobrojne operacije. Dok je na forumima tragao za rešenjima, uvideo je da nije jedini koji boluje od hipospadije. Kao mali je poznavao dosta vršnjaka sa istim problemom, koji za razliku od njega nisu otišli lekaru.

Operativno lečenje treba sprovesti pre poslaska dečaka u prvi razred, a optimalno vreme je između prve i druge godine života. Često se radi ortoplastika koja podrazumeva ispravljanje penisa, kao i glansoplastika koji predstavlja formiranje normalnog oblika glavića koji često ima oblik ploče kod pacijenata sa hipospadijom. Mali penisi trpe i hormonske terapije, praćene otocima, krvarenjem i formiranjem fistula. 

Ovom prilikom, Džejms apeluje na svu mušku populaciju koja boluje od ove bolesti, kako bi ih naveo da potraže ozbiljnu medicinsku pomoć, dok ne dođe do rizičnih posledica. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd