Skip to main content
 • Read more Crkva Društvo

  DANAS SE SLAVI VELIKI SVETAC: Ako se bavite ovim poslovima, sledite njegova pravila!

 • Read more Sirija Sirija

  "Zašto imamo vojsku koju NE SMEMO DA KORISTIMO?": Francuski oficir KRITIKOVAO METODE RATOVANJA U SIRIJI, PRETI MU KAZNA!

 • Read more Filip Stojković, Branko Jovičić, Marko Gobeljić, FK Crvena zvezda Fudbal

  DELIJE GA OBOŽAVAJU, A SADA ĆE GA VOLETI JOŠ VIŠE: Evo odakle je Gobeljić pratio duel sa Vojvodinom (FOTO)

 • Read more kim Kosovo

  SEVERNA MITROVICA OBLEPLJENA CRNIM PLAKATIMA: Snažna poruka kao odgovor na godišnjicu lažne nezavisnosti (FOTO)

 • Read more Venecuela Svet

  Američka vojska UPRKOS ZABRANAMA dovezla HUMANITARNU POMOĆ u Venecuelu: Pristalice Gvaida u dosluhu sa Amerikom!

 • Read more Dragana Mitar Zadruga

  ŠIFRA DALMATINAC: Oglasila se žena kojoj je Dragana Mitar RASTURILA BRAK! Besne reči! "Ta persona..."

 • Read more Privatnost na internetu Vesti

  Kad nešto jednom dospe na internet - NIKAD ne biva potpuno izbrisano?

muški polni organ

HIPOSPADIJA: Uvreda dostojanstva koja može prouzrokovati sterilitet

Foto: Profimedia
Ova bolest napada pripadnike bele populacije, a najčešće Jevreje.

Nedavne statistike su pokazale da je veliki broj muškaraca rođen sa hipospadijom, tačnije urođenom anomalijom penisa kod koje se mokraćna cev nalazi izvan glavića. Iako ovaj problem muči većinu jačeg pola, retko ko će otvoreno priznati da ima problem. Mokraćna cev je, umesto u sredini, smeštena blizu korena penisa, tačnije prema mošnicama ili prema čmaru, pa je zbog toga penis savijen, što muškarcima onemogućava da uriniraju stojeći.

operacija penisa
Foto: Youtube Printscreen/ Ismael Gonzalez Leon

Muškarci koji pate od ovog stanje najčešće imaju male penise, što im prouzrokuju velike traume. Nekada se hipospadija lečila bolnim intervencijama koje su izazivale česte blokade u uriniranju, ali danas je moderna tehnika dosta napredovala pa samim tim omogućava brzo i bezbolno lečenje.

Hipospadiju često prate i druge deformacije, poput kriptorhizma (nespušteni testis) i anomalija urinarnog trakta (dvostruki bubreg, izmešten bubreg, potkovičast bubreg,...). Ova bolest nastaje tokom embrionalnog razvoja između osme i dvadesete nedelje trudnoće. Jedan od faktora koji se mogu smatrati uzrocima jeste genetička predispozicija, sa 7% mogućnosti. Takođe, pušenje cigareta tokom trudnoće takođe može dovesti do ove anomalije. 

"Ova bolest je mnogo više od nemogućnosti obolelog da urinira normalno. To je uvreda dostojanstva", priča Džejms medijima. On je imao problem i sa seksualnim odnosima, uprkos tome što je na prvu operaciju otišao već sa devet meseci.

penis
Foto: Profimedia

Do svoje trinaeste godine imao je 16 operacija, posle kojih je ostao sterilan. Džejms danas boluje od  PTSP-a, a smatra da su za to krive mnogobrojne operacije. Dok je na forumima tragao za rešenjima, uvideo je da nije jedini koji boluje od hipospadije. Kao mali je poznavao dosta vršnjaka sa istim problemom, koji za razliku od njega nisu otišli lekaru.

Operativno lečenje treba sprovesti pre poslaska dečaka u prvi razred, a optimalno vreme je između prve i druge godine života. Često se radi ortoplastika koja podrazumeva ispravljanje penisa, kao i glansoplastika koji predstavlja formiranje normalnog oblika glavića koji često ima oblik ploče kod pacijenata sa hipospadijom. Mali penisi trpe i hormonske terapije, praćene otocima, krvarenjem i formiranjem fistula. 

Ovom prilikom, Džejms apeluje na svu mušku populaciju koja boluje od ove bolesti, kako bi ih naveo da potraže ozbiljnu medicinsku pomoć, dok ne dođe do rizičnih posledica. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd