fbpx
Skip to main content
pepeljara

HIT U SARAJEVU: Vlast pepeljaru platila 650 evra

Foto: Profimedia/ilustracija
Na izložbi u Sarajevu građani na malom prostoru mogu videti veliku misteriju nestanka njihovog novca, a koji kao poreski obveznici uplaćuju u državni budžet.

U desetak vitrina, postavljenih u prizemlju popularnog sarajevskog šoping centra, izložene su replike predmeta koje su vlasti BiH sa različitih nivoa, kupovale po mnogostruko većim cenama od stvarnih, a krijući se iza Zakona o javnim nabavkama.

Tako je izložena replika pepeljare koju je nabavila Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a plaćena je neverojatnih 1.293 KM (650 evra). Pepeljara je od rostfraja, ravnih linija, bez ikakvih ukrasa - poput onih u restoranima na autobuskim i železničkim stanicama, a koje u tprodavnicama ne koštaju više od 10 KM (pet evra) po komadu. 

Tu je i replika kante za smeće, koja je, takođe putem sastava javne nabave, kupljena za administrativno sedište Vlade Republike Srpske i plaćena rekordnih 1.733,76 KM (886 evra) po komadu. U sarajevskim prodavnicama istu kantu za smeće moguće je kupiti već od 12 KM (šest evra) po komadu. 

U vitrinici se našla i replika jedne role toalet-papira, za koju je Centar za predškolski uzgoj plaćao 5,5 KM (2,81 evro). 

NAJSTARIJA BALKANSKA KAFANA GDE SE PUŠIO OPIJUM: U njoj su ispevani stihovi pesme koju sigurno znate!

Posebnu pažnju privlači vitrinica sa izloženim ručkom – jedan ražnjić, malo riže i povrća na tanjiru, a ispod kog stoji cifra - 230 KM (165 evra). Upravo toliko je za jedan ručak, opet putem javne nabave, izdvojila Vlada Unsko-sanskog kantona. Takav ručak u najelitnijem restoranu ne košta više od 20 KM (deset evra). 

Ovo su samo neki od eksponata na izložbi “Mi plaćamo cenu! - Muzej javnih nabavki”, koju je osmislila i postavila Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID), a prema nalazima do kojih su došli domaći organi istrage. 

Kampanja “Mi plaćamo cenu!” fokusira se na korupciju u javnoj nabavci s ciljem informisanja i ohrabrivanja građana da zahtevaju i podrže promene u procesima javne nabave, prenosi Poslovni dnevnik.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd