Skip to main content
Most u Holandiji

Hovenring: Kružni most za bicikle

Foto: Youtube Printscreen
Kružni most za bicikle napravljen je da bi se rešila gužva u saobraćaju.

Ovaj kružni most za bicikle, napravljen u Holadiji, prvi je ovakav most na svetu. Dizajniran je da reši probleme koje je prouzrokovala gužva u saobraćaju. Razdvojiti bicikle od automobila bila je odlična odluka.

Most u obliku prstena dizajniran je od strane agencije “ipv Delft”. Ime biciklističkog kružnog toka odlučeno je putem konkursa, a odnosi se na obližnje stambene oblasti Ajndhoven, Veldhoven i Mirhoven.

Ova neverovatna struktura sastoji se od centralnog pilona koji je 70 metara visok i 24 čelična kabla. Kablovi su vezani za unutrašnju stranu mosta. Most je napravljen od oko 1000 tona čelika i betona.

Izgradnja je počela u februaru 2011, a most je otvoren za javnost u decembru iste godine.

Nažalost, Hovenring bio zatvoren za javnost nedelju dana nakon što je otvoren. Otkriveno je da kablovi vibriraju na način koji bi mogao da izazove štetu. On je ponovo otvoren za javnost u junu 2012.

Vibracije koje su prouzrokovale zatvaranje Hovenringa brzo nakon što je otvoren, prouzrokovao je vetar. Profesori civilnog i mašinskog inženjerstva našli su rešenje za problem - dodatni amortizeri su dodati na kablove.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd