Skip to main content
Prodavnica

HRANA, PIĆE, CIGARETE: Da li znate kolike su cene u Srbiji u odnosu na prosečne u EU?

Foto: Profimedia
"Eurostat" je sproveo detaljno istraživanje. Ovo su zaključci...

Standard u Srbiji je na 45 odsto proseka Evropske unije, u Crnoj Gori je na 52 odsto, Makedoniji 40, a u BiH na 38 odsto, objavio je "Eurostat". Zaključak najnovijeg izveštaja evropske statistike je da su se bivše jugoslovenske republike, prošle godine, približile takozvanoj stvarnoj pojedinačnoj potrošnji koja je, smatraju stručnjaci, najbolji pokazatelj kupovne moći.

Podaci, zapravo, govore koliko je novca potrebno u svakoj državi pojedinačno da bi se zadovoljio isti životni standard.

OVO JE DOBAR ZNAK ZA NAS! Srbija lider - preuzela 97% EU standarda

 - To znači da je u Srbiji potrebno 45 odsto manje para nego u nekoj drugoj državi koja se smatra prosekom EU. Ako je tamo za zadovoljenje svih tih potreba potrebno 1.000 evra kod nas je dovoljno 450 evra – objašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

Šta je skuplje, školarina ili priprema za upis na fakultet?

"Eurostat" je do ovih rezultata stigao tako što je praćen nivo potrošačkih cena u 38 evropskih država. Koristili su jedinstvenu metodologiju. U ovu statistiku uključene su ne samo cene hrane već 400 različitih grupa proizvoda među kojima i cene zdravstvenih usluga, transporta, stanovanja, komunalija, bele tehnike i drugih usluga koje su potrebne domaćinstvu. Metodologija je izuzetno složena, podaci se prikupljaju na jednom mestu i obrađuje ih "Eurostat". Što je najvažnije proizvodi moraju da budu uporedivi.

prodavnica
Foto: Profimedia

Cene proizvoda u članicama EU

Proizvod Najskuplje Najjeftinije
Hrana i bezalk. pića Danska Poljska
Hleb i žitarice Danska Rumunija
Meso Danska Poljska
Mleko, sir i jaja Kipar  Poljska
Alkoholna pića Irska Bugarska
Cigarete Velika Britanija Bugarska

Krajnji rezultat ovog izveštaja ukazuje da postoje ogromne razlike između najjeftinijih i najskupljih zemalja u odnosu na prosek. Kada je reč o hrani, recimo, ona je najjeftinija u Poljskoj (63 odsto od preseka) a najskuplja u Danskoj – sa indeksom od čak 145 odsto. Među državama koje nisu članice Unije najviše novca za hranu izdvajaju Švajcarci – 79 odsto više od evropskog proseka, tamo su skuplji i hleb i riba, ulje, voće... Ipak, meso je rekorder jer kilogram košta čak 150 odsto više nego u proseku.

Srbija je po cenama hrane i bezalkoholnih pića na 69 odsto evropskog proseka a u regionu osnovne namirnice su jeftinije samo u Makedoniji (58 odsto) gde su najniže i cene alkohola i cigareta. 

SRPSKA MALINA PRETI DA RAZOČARA SVET: Proizvodnju ove voćke prate OGROMNI PROBLEMI

Ako postoji raj za pušače onda su to sve države našeg regiona u kojima se cigarete i dalje plaćaju i do šest puta manje nego u najskupljoj Norveškoj. Iznad proseka u EU su i Velika Britanija, Švajcarska, Island, Švedska, Irska..

U Srbiji je cena duvana na 35 odsto evropskog proseka a u Makedoniji na 25 odsto. 

Potrošačka korpa
Foto: Profimedia

EU prati i cene narkotika

Ne čudi što se lista proizvoda čija kretanja prati "Eurostat" smatra najsveobuhvatnijom. U kategoriji hrane na njoj se nalaze sve vrste mesa, prerađevina, žitarica, ribe i morskih plodova, puter, margarin, sve vrste ulja, kafa, kakao, džem, med, čak i sladoled i pomfrit....

NAJVEĆA PROSEČNA PLATA U SRBIJI: Prvi put prešla iznos od 400 evra!

Međutim, uz cene namirnica na Eurostatovoj listi našli su se i, verovali ili ne, narkotici. U Republičkom zavodu za statistiku kažu da Srbija ne prati cene narkotika niti sivog tržišta uopšte ali potvrđuju da neke države Evropske unije to već rade. Međutim, ove cene se procenjuju, odnosno ne prate na isti način kao ostale.

 - Nismo razmišljali da cene narkotika uključimo na listu jer bi to zahtevalo više ljudi i najvažnije morali bismo da obezbedimo pouzdanost podataka. Gde ćete naći koliko košta droga? Teško je dobiti takve podatke jer je reč o sivoj zoni – kažu u RZS.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 4 Pogledaj sve komentare
Cene's picture

Cene

kako god, skupo je

3 | 1
???'s picture

???

a to sto su kod njih plate vece za 10 puta nego kod nas??? statistika nam je neraealna.

8 | 3
Cene's picture

Cene

Ma sta bre serete sta je skuplje, sta glumite?? u Slovackoj vam je sve slicno od hrane do goriva koja elektronika je jeftinija za 100-150e nego kod nas! a plate su 4x vece, registracija kola 60e na 2 godine alo bre sta lazete narod! jedino su 3 stvari skuplje, hleb, cigarete i rakija.

12 | 1
kad te netko laze a i sam to vidis's picture

kad te netko laze a i sam to vidis

kad se rade takve statistike onda se to moze uradit samo usporedobom cijena i plata, sto hoce reci da je sve uzasno skupo. recimo u italiji, gdje zivim, najniza plata je 850€. za 200€ troclana obitelj moze da kupi hrane po zelji, svega, za mjesec dana, obuca i odjeca se isto tako moze kupiti jeftino. ko ima vlastiti stan, moze da zivi sa jednom platom vrlo dobro a nastoje da oba roditelja rade

6 | 1

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd