Skip to main content
torta

Hrvati će nam zabraniti tortu Pepa prase

Foto: Profimedia/ilustracija
Zemljotres koji ovih dana trese poslastičare u Hrvatskoj vrlo brzo će se proširiti i na Srbiju – neće više moći da prodaju torte sa crtanim junacima.

Svaki roditelj u Srbiji zna da nema rođendana njihovih mališana bez torte sa likom Pepe Praseta, Elze i Ane, Sunđer Boba i ostalih omiljenih dečjih drugara iz animiranog sveta. Međutim, da li će tako i ostati?

Direktor hrvatske kompanije “Fan kejk fektori” Tomislav Ljutić izjavio je za B92 biz da će svoje poslovanje u naredna dva meseca proširiti i u Srbiji, što znači da će se dosadašnja praksa da svako može da napravi tortu sa crtanim junakom promeniti.

Tačnije, to više niko u Srbiji neće smeti osim njih. Kompanija na čijem je Ljutić čelu, ekskluzivni je partner nosioca Diznijeve licence, što znači da jedina ima pravo prodaje zaštićenih likova. 

To znači da će, kada dođe u Srbiju, biti jedini poslastičar koji će moći da prodaje torte sa popularnim animiranim likovima, odnosno da će ostali moći kada regulišu pitanje autorskih prava ali pod strogo određenim uslovima. 

Ljutić kaže da će od tog momenta svi koji su se na ovdašnjem tržištu time bavili morati da regulišu prava korišćenja ili da od izrade takvih torti odustanu. 

On nije mogao da kaže pod kojim uslovima će regulisanje prava biti moguće, jer je ulazak na tržište Srbije još u fazi pripreme, ali ističe da će svi učesnici na tržištu morati da poštuju zaštićene marke i žigove. 

Ljutić kaže i da još nisu anagažovali pravne zastupnike u Srbiji koji će zastupati njihove interese. 

Ljutić je naveo i da srpsko zakonodavstvo jasno propisuje kazne za one koji ne postupe u skladu sa pravilima, ali da se nada da će svi svoje poslovanje uskladiti sa propisima za prava korišćenja zaštićenih robnih marki i žigova. 

Kazao je da će srpska javnost biti detaljnije obaveštena o svemu u narednim nedeljama i da trenutno ne može da objavi više informacija jer je kompanija još u fazi priprema za ulazak na srpsko tržište. 

torta
Foto: Profimedia/ilustracija

Hrvatski poslastičari počeli su da dobijaju obaveštenje od advokatskog društva, prema zahtevu kompanije “Fan kejk fektori” da se zabranjuje proizvodnja i prodaja torti s likovima iz popularnih crtanih filmova. Uz zaprećenu kaznu od 13.000 do 39.000 evra. 

“Fan kejk fektori” ima ekskluzivne ugovore za distribuciju brandiranih 3D rođendanskih torti s likovima vodećih predstavnika zabavne industrije kao što su Disney, Nickelodeon i Universal, navodi se na sajtu hrvatske kompanije. 

- Držimo 8 najpopularnijih brandova i jedini smo na tržištu jugoistočne i središnje Europe i Centralne Europe koji su ovlašćeni da ih prodaju - piše na zvaničnoj stranici komapnije. 

Plan je da se pored Hrvatske prošire i na Srbiju, Sloveniju, Austriju i BiH.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
hrvat's picture

hrvat

dominacija a?

1 | 0
Ma da!'s picture

Ma da!

Mogu da me poljube tamo gde sunce ne sija! Uz pomoć drugara poslastičara pravim torte mojim klincima a i celom komšiluku!

0 | 0
Čika's picture

Čika

A da, vi ste izmislili pepa prase?! Ma mrš u k*rac!

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd