Skip to main content
Foto: Profimedia

Hrvatska: Dokument "Barbika" otpočeo predsedničku kampanju

Foto: Profimedia
ZAGREB - U kancelariju hrvatskog predsednika Ive Josipovića stigao je dokument pod nazivom "Akcijski plan Barbika - radna verzija, strogo povjerljivo", koji sadrži popis aktivnosti kojima bi, u predstojećoj predsedničkoj kampanji, trebalo da se diskredituje kandidat Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović.

Josipović tvrdi da je reč o podmetanju obaveštajnog podzemlja, a iz HDZ smatraju da je dokument verodostojan i pokušaj da se ocrni "pobednički kandidat".

Hrvatskoj predstoji kampanja za predsedničke izbore, koji treba da se održe 2015. godine, a za sada je, uz sadašnjeg predsednika Josipovića siguran kandidat i Kolinda Grabar Kitarović, koja nastupa u ime HDZ, a trenutno je na mestu pomoćnika generalnog sekretara NATO.

Uz dokument koji je poštom stigao u kabinet Josipovića bilo je popratno pismo anonimne, navodno zabrinute članice vladajuće Socijaldemokratske partije, koja tvrdi da je dokument nastao u SDP, za potrebe Josipovića u predsedničkoj kampanji.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da bi trebalo plasirati da Grabar Kitarović lažira istraživanja javnog mnjenja, pojedinosti o njenom ličnom životu, detalje o imovini, navodnim ljubavnim aferama... a kao najveće "otkriće" da joj je otac bio partizan.

Trebalo bi, kako se preporučuje, Josipović da protivkandidatkinju naziva "Barbikom", pa čak i da plasira karikature Barbike koja igra užičko kolo.

Predsednik Hrvatske kazao je da se radi o podmetanju i da je dokument kreacija paraobaveštajnog podzemlja. Fingiranjem takvog dokumenta, kaže, nastoje da ga prikažu kao osobu koja vodi prljavu kampanju.

Kolinda Grabar Kitarović nema veze s ovim, radi se o prljavom obliku političke borbe a istraživanje ko je autor dokumenta nije posao za bezbednosne službe zbog čega ih, kako je dodao, neće ni angažovati.

SDP nema s tim nikakve veze, rekao je kratko, generalni sekretar te partije Igor Dragovan.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd