Skip to main content
Ivan Pušeljić, hrvatski vojnik koji je upao u komu nakon sklekova

Hrvatski vojnik uradio četiri skleka, pa pao u komu

Foto: Jutarnji.hr Printscreen
Pre četiri godine, Ivan Pušeljić je bio blizu ostvarenja sna - da postane vojnik u svojoj domovini. Sa 17 godina primljen je kao regrut, u redovan vojni rok, ali je zatim poželeo da postane profesionalni vojnik.

Dvadeset i trećeg februara 2011. u kninskoj kasarni "Kralj Zvonimir" bila je iznenadna provera telesnih sposobnosti, u okviru specijalističke vojne obuke na kojoj je bio. Na temperaturi od minus 7, trebao je da odradi barem 47 sklekova za dva minuta, da odrad zgibove i pretrči 3.200 metara. Vojnik koji je brojao stao je na četiri jer je Pušeljić nakon njega pao na zemlju i nije se dizao. 

Dragoslav Popović, koji je bio brojač, viknuo je: "Nema sad odmaranja", međutim vojnik se nije odmarao, već je imao napad. Pena mu je udarila na usta i upao je u nesvest. Tokom reanimacije dobio je napad padavice i upao u moždanu komu. Splitski lekari su konstatovali da mu je oštećen mozak usled nedostatka kiseonika (ishemična encefalopatija). Zato su mu ugradili elektrode kako bi stimulisali mozak i pokušali da mu vrate svest.

Roditelji se nadaju čudu

Nakon meseci oporavka po banjama i bolnicama, Ivan Pušeljić je kući, u Gundincima kod Županje, između Vinkovaca i Save. Momak je nepokretan i u gotovo vegetativnom stanju. Roditelji misle da ih on prepoznaje pogledom, a raduju se svakom neuobličenom glasu koji ispusti, piše Jutarnji.hr.

Majka Đurđica ne krivi nikoga za nesreću, a otac Josip kaže da je srećan što barem može svako jutro da ga poljubi pre nego što započne dan. Oboje se nadaju čudu.

Sudija opštinskog suda u Karlovcu Siviana Kraljević presudila je u korist Pušeljića i naložila Ministarstvu odbrane Hrvatske da im isplati 1,44 miliona kuna (oko 190.000 evra) odštete i mesečnu nadoknadu od 3.000 kuna (390 evra), kao i da plati troškove suđenja od 180.000 kuna (23.500 evra). 

Tokom sudskog procesa dokazano je da Ivan Pušeljić nije zadovoljio proveru fizičkih sposobnosti u oktobru 2010. godine, ali da je uprkom tome upisan na specijalističku obuku. Potom nije prošao na proveri i u decembru, a pregledan je samo jednom, u januaru te godine, pre dve provere, nakon što se prijavio na dobrovoljno služenje vojnog roka.

Zato je sud utvrdio da je napravljen propust - da nije provereno zdravstveno stanje vojnika koji je dvaput padao na proveri fizičkih sposobnosti. Baš zbog nedostatka pregleda se i ne zna zašto je Pušeljić prošao kako je prošao. Advokat koji ga je zastupao nesreću je pripisivao hladnoći na kojoj je provera obavljena, pogotovo "jer je odeća bila oskudna i jer je Ivan dva sata pre toga boravio napolju, na poligonu".

Veštak doktor Marcel Marcikić je pred sudom izjavio sledeće:

"Mozak se nakon oštećenja intenzivno oporavlja u prvih šest meseci, pa nešto sporije u drugih šest meseci, a nakon prve godine usledi oporavak od 95 posto. Kod Ivana Pušeljića više se ne može očekivati poboljšanje. Dakle, radi se o definitivnom kliničkom statusu", pošto je prošlo četiri godine.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd