fbpx
Skip to main content
kalisi na prestolu

IGRA PRESTOLA NAPISANA PO OVIM DOGAĐAJIMA: Stvarnost je BRUTALNIJA od serije, a nema zmajeva (FOTO)

Foto: Profimedia
Da li na osnovu epiloga ovih istorijskih događaja možemo da zaključimo kakav će biti kraj sage zvane "Pesma leda i vatre"?

Dok fanovi željno očekuju 24. april (21h) i premijeru prve epizode šeste sezone serije "Igre prestola", na internetu stalno kruže razne teorije - od onih kako je priča uopšte nastala, do onih kako će se krvavi sled događaja okončati.

Serijal knjiga na osnovu kojih je snimljena popularna serija "Igra prestola", pisac Džordž R.R. Martin je napisao inspirisan krvavim sukobom između kuća Lankaster i Jork, i njihovom borbom za prevlast u Engleskoj.

Krenete li od Zemuna ka Petrovaradinu naići ćete na GRAD VAMPIRA - Selenu

Lanisteri su Lankasteri, Starkovi su Jorkovi, Deneris je možda muško u stvarnosti, Džofri se zove Edvard, Sersei je Margareta. Dž. R. R. Martin je mnogo stvari promenio, ubacio je i zmajeve, ali je svoju epsku fantastiku ipak zasnovao na seriji ratova koji su se stvarno odigrali: Ratovima ruža!

Ruka koja je posejala seme sukoba između dve engleskeplemićke porodice bila je smrt kralja Edvarda III godine 1377.

Na ovoj stolici NIKO ne želi da sedi, a prodata je za VRTOGLAVIH 394.000 dolara! (FOTO)

Njegov najstariji sin, takođe Edvard (zvani Crni Princ), umro je pre svog oca, ali je sin Crnog Princa, Ričard II, nasledio tron i ostavio tri preostala sina počivšeg kralja "suve zadnjice" (ako nam dozvolite da tako nazovemo pozadinu kojoj je izmakao presto).

Potomstvo ta tri mlađa sina Edvarda III su bile kuća Lankaster(što zvuči mnogo slično prezimenu Lanisteri) koja je vodila poreklo od drugog od te trojice, i kuća Jork (čije prezime zvuči kao Stark) koji su poticali od najmlađeg.

STRAŠNIJE OD TITANIKA: Izvukli su luksuzni potonuli brod - unutrašnjost će vas NAJEŽITI! (VIDEO)

Naziv sukoba o kojem je reč, Ratovi ruža, dolazi od simbola koji su korišćeni od strane zaraćenih strana: bela ruža Jorka i crvena ruža Lankastera.

Prvo su Lankasteri došli na presto posle svrgavanja Ričarda II od strane Henrija IV, godine 1399. Njihova vlast je ostala naredne 23 godine, uprkos sporadičnim nemirima, kada Henri V umire tokom vojnog pohoda i time ostavlja bebu, Henrija VI, kao zakonitog kralja.

UKLETI GRAD! Jedino mesto gde DUHOVI zvanično postoje - ima samo pet stanovnika i JEZIVO JE! (VIDEO)

George.R.Marin
Foto: Profimedia

Budući da je odrastao bez oca i pod patronatom drugih, njega će kao odraslog ubediti da oženi Margaretu Anžujsku ne bi li pridobio Francuze kao saveznike. Ona je bila prelepa, ambiciozna i svirepa prema svima koji bi se drznuli da ugroze njenu vlast (kao Sersei).

Osoba prema kojoj je gajila najveće nepoverenje? Ričard od Jorka, bliski savetnik njenog muža (kao što je Edard Stark bio kralju Robertu Barateonu). Gurnula ga je u stranu i u blizinu kralja gurala svoje ljude od poverenja. Kada ih je Ričard iskritikovao zbog nesposobnosti, poslali su ga u Irsku.

Svinja i čovek su slični, ne samo kad im oštrica noža miluje vrat

Njihova nesposobnost da vladaju je međutim dovela do velikog nezadovoljstva, a onda se i Ričard vratio na čelu vojske da bi uhapsio Margaretine prijatelje i reformisao dvor.

Iako mu isprva nije išlo od ruke da sprovede nameru, postavljen je za zaštitnika kraljevstva nakon što je Henri doživeo mentalni slom, pa je uradio ono što je želeo.

Međutim, ne lezi vraže, godinu dana kasnije se Henri iznenada oporavio, a Margareta ga je ubedila da oduzme Ričardu dodeljeno zvanje i da vrati sve u stanje u kojem je bilo.

KAFANSKA PRIČA: Zločin Diogena iz bureta punog vina

Jork je opet pobegao i podigao novu vojsku, povratio oduzeto zvanje i sredio svojim sinovima pravo da naslede tron Engleske time što ga je parlament proglasio za kralja. Poginuo je u bici, ubijen od strane kraljičinih lojalista.

Njegov stariji sin je preuzeo barjak pretenzije na tron, porazio Lankastere i postao kralj Edvard IV, nakon što je Henri zarobljen a Margareta pobegla u Francusku sa svojim okrutnim sinom Edvardom od Vestminstera (koji je poslužio izgleda kao uzor za Džofrija).

Onda je novi kralj napravio tragičnu grešku tako što se povukao iz već dogovorenog braka safrancuskom princezom da bi se tajno oženio sa devojkom iz nižeg plemstva (zvuči kao Rob Stark).

10 činjenica koje SIGURNO ne znate o poznatima! Ko je bio DILER DROGE, a ko PLAĆENI UBICA (VIDEO)

ned stark na tronu
Foto: Profimedia

To je od njega udaljilo moćnog saveznika, erla od Vorika, koji se potom okrenuo Lankasterima i okrenuo protiv Edvarda njegovog ljubomornog brata Džordža, pa čak uspeo da nakratko na presto vrati i samog zbačenog Henrija.

Ne zadugo, jer se Edvard vratio na presto i ubio Džofrija, ovaj, princa Edvarda od Vestminstera, u bici. Henri je umro u zatočeništvu.

Edvard je vladao mirno do iznenadne smrti 1483. godine, kada se krvoproliće obnovilo.

JEZIVO: Simpsonovi predvideli kandidaturu Donalda Trampa, ali i JOŠ NEŠTO! (VIDEO)

Njegov 12-godišnji sin je trebalo da ga nasledi, ali je to iskoristio drugi mlađi Edvardov brat, Ričard, proglasio oba svoja bratanca nezakonitom decom zbog tajne prirode Edvardovog braka (zvuči kao Stanis) i sam seo na presto.

Ah, da. Bratance je strpao u tamnicu, zloglasni Тauer. Niko ne zna šta se s njima desilo, ali su posle nekog vremena nestali; veruje se da su ubijeni, a kosti pronađene ispod jednog stepeništa možda pripadaju njima.

GEJ bande TERORIŠU Novi Sad i NASILNO šire homoseksualizam! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

ipad sa logo Game of Thrones
Foto: Profimedia

Delovalo je da je vlast Ričarda III sigurna, ali mu je kraj došao samo dve godine kasnije jer je sa suprotne strane Lamanša u otadžbinu stigao Henri Tjudor, direktni potomak prvog vojvode od Lankastera (muška Deneris, zar ne?), odgajen u egzilu nakon smrti svoga oca u prethodnoj pobuni.

Pošto je krunisanje Ričarda III dovelo do podele u kući Jork, Henri je lako osvojio podršku za svoju pretenziju na presto.

Podigao je vojsku u Francuskoj, prešao Lamanš 1485. godine i brzo porazio Ričarda; brakom sa Elizabetom od Jorka, starijom sestrom nestale braće iz Тauera, obezbedio je sebi podršku protivničke kuće i ujedinio tim činom dve ruže, crvenu i belu, i time okončao skoro sto godina rata i borbe oko trona.

HIT SPRDNJA: Pogledajte Boru Čorbu kako leti na Zmaju od Šipova iznad Ostroga (FOTO)

Ova neverovatna i epska borba za gospodara moćnog i bogatog ostrvskog kraljevstva, koje će nekoliko vekova kasnije stvoriti imperiju "u kojoj Sunce nikada neće zalaziti", inspirisala je Dž. R. R. Martina da napiše seriju knjiga (menjajući neke stvari, dodajući zmajeve i druga bića) koje zbirno nose naziv "Pesma leda i vatre", a čiji se prvi deo zove "Igra prestola". Taj prvi naziv je iskorišćen za čitavu seriju.

Možda način na koji su okončani Ratovi ruža govori dosta o tome kako će se okončati i ova serija romana? U iščekivanju novih epizoda, pogledajte nekoliko scena iz zvanične najave.

TRAGIKOMEDIJA: Rasprava Srbina iz Crne Gore i Crnogorca iz Srbije je novi internet HIT (VIDEO)

TO VIŠE NIJE ISTI ČOVEK: Ovako danas izgleda Dragan Torbica iz Državnog posla (VIDEO + FOTO)

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd