Skip to main content
 • Read more Aleksandar Vučić Info

  (FOTO) VUČIĆ IZ KINE: Opremićemo i snabdećemo zemlju onim što je potrebno i neophodno za našu decu

 • Read more Novi Pazar Info

  SKANDALI U NOVOM PAZARU SE NASTAVLJAJU: Albance bi da DIŽU U NEBESA i da im POKLONE ULICE!

 • Read more Crna Gora Region

  DRAMA U CRNOJ GORI: Polio poznati kafić benzinom i hoće da se zapali!

 • Read more Donald Tramp Svet

  MEKSIKANCI RAZORUŽALI AMERIČKE VOJNIKE! Tramp HITNO reagovao! VELIKI INCIDENT NA GRANICI! (FOTO)

 • Read more Planinska gorila Svet

  Ovakav selfi se NE VIĐA SVAKI DAN! Čuvar hteo da se fotka sa gorilama, ali usledilo je PRAVO IZNENAĐENJE! (FOTO/VIDEO)

 • Read more Jelena i Duško VIP

  ŽUSTRA RASPRAVA DUŠKA I KARLEUŠE: Tošić BESNEO na Jelenu - NEĆEŠ VIŠE DA ME PRAVIŠ BUDALOM!

 • Read more Danilo Pantić Fudbal

  VAŽNA VEST ZA DELIJE I GROBARE: Poznato je koja će TELEVIZIJA prenositi 160. Večiti Derbi!

abortus

IMALI STE ABORTUS? Navodimo vam očekivane SIMPTOME posle zahvata, ali i NUSPOJAVE koje mogu voditi i do SEPSE

Foto: Profimedia
Ozbiljnije komplikacije se javljaju u manje od 1 od 100 pobačaja, urađenom u prva tri meseca, a otprilike u 1 od svakih 50 u kasno izazvanim pobačajima.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji se godišnje izvrši oko 20.000 abortusa, a od toga je registrovano oko 16.000 adolescenata koji su neplanirano završili u drugom stanju. Većina njih se obavlja u privatnim klinikama koje često nemaju dozvolu za vršenje ovih zahvata, pa ih samim tim i ne prijavljuju. Po procenama srpskih lekara, abortus se obavlja kod svake dvanaeste žene starosne dobi od 15 do 49 godina.

Statistike su pokazale da je stopa namernih prekida trudnoće dvostruko veća od stope rađanja i iznosi 2.8 pobačaja po ženi. Dešava se da žene koje se prvo podvrgnu abortusu, kasnije ne mogu da imaju decu, a takva je trećina ženske populacije.

Abortus
Foto: Profimedia

Prekid trudnoće jedan je od nastresnijih zahvata u životu jedne žene. Poseban stres dolazi tek posle, suočavajući se sa raznoraznim simtomima u našem organizmu. Pre nego što se odlučite na to, postoje i nuspojave koje nastaju posle i o kojima morate razgovarati sa svojim ginekologom.

Prvo, vaša menstruacija bi trebalo da se vrati oko četiri do šest nedelja nakon pobačaja i možete ponovo raditi na pravljenju bebe ubrzo nakon toga. Vaš lekar bi trebalo da vam prepiše neke antibiotike, koji bi sprečili dalje infekcije.

Simptomi nakon abortusa mogu trajati i do mesec dana. To mogu biti bolovi i grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje, proliv ili uobičajeno menstrualno krvarenje. Ozbiljnije komplikacije se javljaju u manje od 1 od 100 pobačaja, urađenom u prva tri meseca, a otprilike u 1 od svakih 50 u kasno izazvnim pobačajima.

U tim situacijama, da imate ozbiljne komplikacije znaćete prepoznajući simptome kao što su teško krvarenje, infekcija, sepsa, oštećenje grlića materice, ožiljci na endometrijumu, perforacija materice, oštećenja drugih organa i na kraju smrt.

Važno je da razumete da su ovi rizici retki, a neki su čak prisutni i pri rođenju deteta. Ono što je važno je da ste svesni da oni postoje, kako bi na pravi način bili informisani pre donošenja odluke o trudnoći.

Ako ste imali pobačaj, nazovite svog lekara i potražiti pomoć ako vaše nuspojave postanu ozbiljne ili ako primetite bilo šta od sledećeg:

 • teška bol u stomaku i u leđima koja ometanje stajanje
 • krvarenje koje je teže od normalne menstruacije
 • vaginalno krvarenje čudnog mirisa
 • temperatura preko 38 stepeni
 • nastavak simptoma trudnoće

U slučaju da vas zanima gde završe svi oni embrioni posle prekida trudnoće, pogledajte na linku OVDE. Uskoro će na tržište izaći pilule koje zamenjuju hirurški prekid trudnoće, o čemu OVDE.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd