fbpx
Skip to main content
Radnici na gradilištu u Moskvi

INFORMIŠITE SE: Kako da se LEGALNO zaposlite u Rusiji?

Foto: Srbija Danas
U toku prošle godine oko 15.000 građana Srbije dobilo je mogućnost za radni angažman u Rusiji, a u toku je izrada Međudržavnog sporazuma za zapošljavanje kojim će se precizinije urediti oblast radnih odnosa, izjavila je danas šef Konzularnog odeljenja ruske ambasade u Srbiji Viktorija Vostrecova.

Ona je na predstavljanju brošure o obavezama legalnog zapošljavanja u Rusiji, pod nazivom "Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji" koju je pripremio Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije rekla da je velika većina poslodavaca odgovorna i da poštuje propise prilikom anagažovanja radnika.

Kako je kazala, ponekad se desi da radnici poveruju neodgovornim pojedinicma koji krše propise.

Ona je navela da je u 2014. godini izdato je 15.000 viza od kojih su 8.000 radne vize i još približno toliko poslovne vize.

"Drago nam je da postoji interesovanje radnika iz Srbije da rade na teritoriji Ruske federacije gde su cenjeni kao visoko profesionalni radnici, a i bliski smo po mentalitetu", rekla je Vostrecova.

Velika većina srpskih poslodavaca je odgovorna i radi sve kako treba kada su u pitanju procedure, rekla je ona navodeći da se dešava da radnici ponekad poveruju pojedincima koji žele da posluju nelegalno.

Vostrecova je je navela da se Ambasada RF uključila u izradu brošure kako bi se radnici informisali o tome kako mogu legalno da se zaposle.

radnici na krovu
Foto: Profimedia

Ona je navela da između 10.000 i 15 .000 radnika iz Srbije trenutno radi u Rusiji, budući da mnogi posle dobijanja radne vize mogu da sklope ugovor sa poslodavcem i ostanu još da rade.

Na pitanje da li postoje podaci koliko njih radi nelegalno u Rusiji, ona je kazala da ambasada ne raspolaže tim podacima, "ali je to mala brojka, i sasvim sigurno se ne radi o hiljadama ljudi".

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković rekao je da je taj sindikat zbog pogibije naših radnika na poluostrvu Jamal organizovao kampanju koju sprovode svi sindikati iz oblasti građevinarstva o pružanju informacija radnicima kako legalno i pravilno mogu da dobiju radne vize u pojedinim zemljama.

Ona je kazala da je važno da radnici i njihove porodice koje odlaze u Rusiju imaju kontakt telefone, koji su navedeni i u brošuri, a putem kojih se mogu raspitati o svojim najbližima, kao i da bi radnici mogli da provere svoja prava ili prijave ukoliko imaju neki problem.

Gde nabaviti brošuru?

Na beogradskom aerodromu će se u vreme kada su planirani letovi za Moskvu i druge ruske gradove ove brošure  deliti putnicima.

Brošure će moći da se dobiju i u prostorijama ruske ambasade.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
18 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19