Skip to main content
Irak

Irak na pragu građanskog rata (VIDEO)

Foto: Reuters
BAGDAD - Ultra ekstremistička sunitska grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) zauzela je dva nova grada tokom velike ofanzive na području severnog i centralnog Iraka, a zbog drastičnog pogoršanja bezbednosne situacije Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je danas državljanima Srbije da se uzdrže od putovanja u ovu zemlju.

Našim građanima koji mogu da napuste Irak preporučeno je da to i učine, posle konsultacija sa Ambasadom Srbije u Bagdadu, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Snage bezbednosti u velikom broju napuštaju svoja radna mesta, ostavljaju vozila i uniforme, bežeći pred džihadistima, a pola miliona ljudi je primorano da ode iz svojih kuća.

Mediji u međuvremenu izveštavaju da se trenutno vode okršaji nedaleko od Bakube, na samo 50 kilometara severno od Bagdada.

Dok ekstremisti napreduju prema glavnom gradu, iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uveden novi plan za njegovu zaštitu. "Plan sadrži intenzivnije razmeštanje snaga, jačanje obaveštajnih aktivnosti i upotrebu tehnologije kao što su izviđački baloni i kamere", rekao je danas brigadni general Saad Man. Šiitski premijer Nuri al Maliki saopštio je da će vlada naoružati i opremiti građane koji žele da se dobrovoljno bore protiv islamista.

Irak dobrovoljci
Foto: Reuters

I vrhovni šiitski vođa ajatolah Ali al Sistani pozvao je danas Iračane da uzmu oružje protiv "terorista".

"Građani koji mogu da nose oružje i bore se protiv terorista, brane svoju zemlju i svoj narod i svoja sveta mesta, treba da budu dobrovoljci i da se pridruže snagama bezbednosti radi postizanja tog svetog cilja", poručio je Iračanima Sistani, prenela je agencija AFP.

Britanski BBC ocenio je danas da se džihadisti u stvari približavaju svom cilju - stvaranju islamskog emirata.

"Njujork tajms" piše da je ono što se događa u Iraku katastrofa i da je zapanjujuće da su Iračani i Amerikanci, koji razmenjujuju obaveštajne podatke, zatečeni brzinom kojom pobunjenici ostvaruju pobede, a u vojsci dezertiraju.

Irak dobrovoljci
Foto: Reuters

Sunitski islamisti osvojili su Sadiju i Džalavlu, u provinciji Dijala, i okolna područja, dok SAD razmatraju "sve opcije", uključujući i vojnu akciju.

Osim gradova koje je u Iraku zauzela, grupa je široko prisutna u pograničnom pojasu sa Turskom i Sirijom i čuvena je po brutalnim metodama na teritorijama koje kontroliše.

BBC ističe da ako ISIL može da drži pod kontrolom Mosul, drugi po veličini irački grad, i učvrsti tu svoje prisustvo, to će biti veliki korak ka ostvarenju njihovog cilja da stvore islamski emirat koji će se prostirati u Iraku i Siriji. To bi bio najznačajniji uspeh džihadista od napada Al kaide na SAD 11. septembra 2001. godine, navodi BBC.

To bi moglo, takođe, da vodi drugim promenama na granicama koje su uspostavile Velika Britanija i Francuska na Bliskom istoku pre jednog veka, počevši sa raspadom Iraka po sektaškoj liniji. Uspeh ISIL, ultra ekstremističke sunitske grupe, može samo još više da pogorša previranja na Bliskom istoku i njihov uspeh produbiće sektaški konflikt između sunita i šiita, što je već najopasniji izazov na Bliskom istoku, navodi BBC.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd