fbpx
Skip to main content
Najduži jezik na svetu!

ISPLAZI JEZIK: Da se pozdravimo k'o ljudi!

Foto: Youtube Printscreen
Znate li gde tradicija nalaže da se pozdravite sa sagovornikom isturenog jezika?

U Tibetu. Da, tamo treba da isplazite jezik u znak pozdrava! Tako nećete uvrediti nikoga, nikome se nećete narugati, već ćete "samo" dokazati da niste reinkarnacija zlog kralja čiji je jezik bio crn. Preporučujemo, naravno, da se ne igrate i da ne konzumirate bombone, lizalice i žvake koje boje jezik – nikad se ne zna kako bi Tibetanci na to reagovali!

Tradicija u Bocvani standardno rukovanje dovodi na sasvim nov nivo. Počinje sa klasičnim zapadnjačkim rukovanjem. Oboje prodrmate ruke gore-dole, ali jednom! Potom ide ceo scenario rukovanja, pucketanje prstima... ma, pogledajte i sami.

Što se tiče Kineza, što im blaže stisnete ruku – to je bolje. Suprotno od našeg verovanja da je čvrst stisak ono što vas čini valjanom osobom, u Kini vole da se rukuju sa "lignjama". I nemojte ni da pomislite da pogledate u oči osobu sa kojom se pozdravljate.

Pozdrav nosem
Foto: Tumblr

Meštani polinezijskog ostrva Tuvalu pritisnuće nosiće jedan uz drugi i istovremeno će udahnuti. Baš kao i Mavari koji to nazivaju "deljenjem životnog daha". Ne znamo da li to podrazumeva i inhalaciju virusa, ali želimo vam sreću i dobar imunitet budete li se pozdravljali na njihov način. Muškarci u Omanu imaju sličan pozdrav, samo malo jači. Naime, oni nekoliko puta pritisnu noseve jedan uz drugi.

Indonežani, a pogotovo stanovnici ostrva Java, stisnuće ruke u visini kukova, a potom će se jedna osoba pokloniti kako bi ukazala poštovanje.

Mongolijski pozdrav podrazumeva da domaćin pokloni gostu pamučnu ili svilenu trakicu koja se zove hada.

Ljudi iz plemena Masai će vas veselo pljunuti. Ne shvatajte to kao loš postupak, to je samo njihov način da vas pozdrave.

Japanci ne vole rukovanja, oni se samo blago poklone – u kuku, ne savijajući noge. Strogo poslovno, nema šta!

Pravila u Zambiji nalažu da se ne rukujete, već da samo pritisnete palčeve jedan o drugi, dok u Zimbabveu svi tapšu! Tapšanje je znak pozdrava, kako pri susretu tako i pri rastanku. Muškarci tapšu široko otvorenih dlanova, dok žene blago saviju dlan kako bi zvuk bio dublji.

Kako vi najviše volite da se pozdravljate sa prijateljima? Napišite nam u komentaru.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
12 Beograd