fbpx
Skip to main content
kada hrana smrdi

ISTEKAO IM JE ROK? Ma, slobodno ih možete jesti, zdrave su

Foto: Profimedia
Slobodno zanemarite datum trajanja bilo kog soka, jer se kvalitet i istrajnost gledaju po promeni boje i talogu koji se stvara na dnu. To su znaci da ga morate baciti u kantu za đubre.

Uvideli ste da na tetrapaku jogurta stoji datum 27.10.2012. godine, a vi ste zgroženi! Otvarate kantu za smeće i "po difoltu" bacate sve čemu je prošao rok. Razmišljate kako je to moglo da vam se desi i žalite što ste dozvolili da vam se to dogodi.

Rok upotrebe svake namirnice po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu. Međutim, to nije relevantan pokazatelj kvaliteta hrane, jer je većina namirnica savršeno dobra za upotrebu i nakon što im je rok prošao.

Pogledajte o kojima je reč.

Jaja sir i slanina
Foto: Profimedia

Ukoliko se jaja čuvaju u frižideru, mogu imati duže trajanje od predviđenog (2 dana), a ovako mogu trajati do 5 dana. Pripazite da iz frižidera vadite samo ona jaja koje ćete koristiti u tom trenutku, jer ostavljanje na sobnoj temperaturi ih može pokvariti.

Mleko možete konzumirati i nedelju dana od isteka roka upotrebe koji je utisnut na pakovanju. Njegovu pokvarenost uočićete promenom ukusa, mirisa i izgleda.

Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca može biti i godinu dana od prvog korišćenja, iako na nekim pakovanjima je utisnut datum do 6 meseci.

U slučaju da maslac čuvate u špajzu, možete ga koristiti i dve nedelje nakon isteka roka, a ako ga čuvate u frižideru taj rok konzumiranja može biti i 9 meseci nakon isteka upisanog roka.

Sok je gotovo nekvarljiv iako i on na svom pakovanju ima utisnut datum do kog se može koristiti. Zapravo, slobodno zanemarite taj datum, a kvalitet i istrajnost soka gledajte po promeni boje i talogu koji se stvara na dnu. To su znaci da ga morate baciti u kantu za đubre. 

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd