fbpx
Skip to main content
Pranje ruku

ISTINA O SAPUNU: Prepun je bakterija

Foto: Profimedia/ilustracija
Doktorka Elejn Larson tvrdi da bacili sasvim normalno žive na sapunu, ali postoji sreća u nesreći - teško da će se desiti da se razbolite ili dobijete kožnu infekciju.

Jedino ljudi koji već imaju narušen imuni sistem treba da budu oprezniji i da koriste tečni sapun. Ako ste zdravi, vaš oraganizam će se lako izboriti sa bakterijama.

Bacili bez problema žive u "sluzi" sapuna, ali nekoliko jednostavnih stvari će vam pomoći da nemate zdravstvenih problema zbog toga. Operite sapun pod mlazom vode posle pranja ruku, a sapun (ovo verovatno znate) uvek čuvajte u suvoj sredini, to jest ne bi trebalo da bude umočen u vodu. Bakterije "uživaju" na vlažnim mestima, a sapunu treba dati prostora da se osuši, piše Hafington post. 
Ako delite sapun sa članovima porodice, ne brinite - verovatno i ovako već delite lepezu mikroorganizama sa njima. Javni toaleti uglavnom nemaju običan sapun, ali ako se zateknete u situaciji da nemate drugog izbora, operite dobro sapun, a zatim temeljno operite ruke - bar 20, 30 sekundi dobro trljajte sa obe strane šake, ispod noktiju, sve do članaka, kao što su vas učili u osnovnoj školi. Sa temeljnim pranjem ruku, vrlo je verovatno da ćete zajedno sa prljavštinom sprati i bakterije. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd