fbpx
Skip to main content
Slavlje na ulicama u Kolumbiji

ISTORIJSKO SLAVLJE U BOGOTI: Narod izašao na ulice da proslavi MIR! (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Nakon više od 50 godina sukoba u Havani potpisan istorijski mirovni sporazum između FARC-a i kolumbijskih vlasti - "Neka ovo bude zadnji dan rata!"

Istorijski mirovni sporazum potpisan je juče na Kubi - mirovni sporazum između kolumbijskih vlasti i levičarske pobunjeničke grupe FARC. Ovo bi mogao da bude kraj jednog od najdužih oružanih sukoba našeg doba.

PALI "NASLEDNICI" ESKOBARA: Policija zaplenila NEVEROVATNIH 8 TONA kokaina u Kolumbiji! (VIDEO)

Mirovni sporazum posle 50 godina
Foto: Profimedia

Podsetimo, levičarski oružani ustanak buknuo je u Kolumbiji 60-ih godina. Taj ustanak nadživio je sve druge slične levičarske pobune na prostoru Latinske Amerike, ali sada izgleda ipak tome dolazi kraj.

DESILO SE NEVEROVATNO ČUDO: Vernici ubeđeni da sa kipa Device Marije teku suze (FOTO/VIDEO)

Već nekoliko meseci na Kubi traju pregovori između kolumbijskih vlasti i predstavnika FARC-a, da bi  juče napokon bio potpisan i mirovni sporazum. Uz kubanskog predsednika Raula Kastra bili su prisutni i lider FARC-a, Rodrigo Londono, i kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos.

UDAR NA ŠVERCERE USRED TIHOG OKENA: Zaplenjeno 1,3 tona kokaina

-Neka ovo bude zadnji dan rata - poručio je FARC-ov zapovednik. Predsednik Santos je takođe izrazio nadu da je ovo kraj sukoba ističući: - Deca naše zemlje nikada nisu znala za jedan dan bez nasilja, a ni odrasli. 

OPASNOST VREBA IZA SVAKOG UGLA: Nikada ne putujte SAMI u ove gradove!

Da podsetimo da je FARC levičarska gerila koja je tokom svih ovih 50 godina, od 1960-ih dejstvovala iz planinskih i šumovitih krajeva Kolumbije napadajući garnizone kolumbijske vojske. Reč je o Kolumbijskoj revolucionarnoj armiji koja se zalagala za proterivanje američkog uticaja iz zemlje. Vršili su česte upade u  gradove ove zemlje gde su agitovali vojnike za svoju ideju. Vođeni ideologijom socijalizma, borili su se za  prava radnika, seljaka, koristeći često militarizam kao vid borbe. Veliku podršku pokret je imao od susedne socijalističke Venecuele.

Kolumbija: Santos novi predsednik

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd