fbpx
Skip to main content
studenti

ISTRAŽIVALI SMO ZA VAS: Da li prosečan student može besplatno da studira?

Foto: Youtube Printscreen
Prosečan student Beogradskog univerziteta koji živi u iznajmljenom stanu, radi u kafiću, uči noću i ne ide na letovanje i zimovanje da bi očistio godinu u oktobru, vrlo teško može da se školuje na račun države.

U članu 71 Ustava Srbije se kaže: Svi građani imaju pod jednakim uslovima pristup visokoškolskom obrazovanju. Republika Srbija omogućuje uspešnim i nadarenim učenicima slabijeg materijalnog stanja besplatno visokoškolsko obrazovanje u skladu sa zakonom. Kako se Ustav primenjuje u praksi, uoči upisne groznice istraživali smo za vas. 

Ni prosek preko 9 ne garantuje budžet

 Na budžet “upada” samo određena kvota najuspešnijih, ali je pitanje da li su oni i najsiromašniji. Na pojedinim fakultetima, a naročito umetničkim, desi se da i studenti sa prosekom preko 9 , ne upadnu u budžetsku kvotu.

Prosečan student Beogradskog univerziteta koji živi u iznajmljenom stanu, radi u kafiću, uči noću i ne ide na letovanje i zimovanje da bi očistio godinu u oktobru, vrlo teško može da se školuje na račun države.

Kada je reč o onima koji su u teškoj materijalnoj situaciji fakulteti imaju različitu politiku njihovog tretiranja. Uglavnom se na početku zimskog semestra šalju molbe za oslobađanje od školarine, koja je retko potpuna.

studenti
Foto: Beta

Prof. dr Lazar Saranovac, prodekan za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu kaže da se na osnovu prosečnih primanja i procene plate u Republici Srbiji studenti mogu osloboditi 10, 20, 30, 40 ili 50 % celokupnog iznosa školarine. U posebnim slučajevima, smrti članova uže porodice, izdataka za lečenje, nege deta, itd,  studenti mogu biti oslobođeni i 100% iznosa školarine.

PR Matematičkog fakulteta Sanja Kosanović kaže da je većina njihovih studenata na budžetu pa da kod njih nema većih problema kada je reč o finansiranju školarine, a što se tiče ugroženih grupa studenata za njih postoji mogućnost umanjenja školarine.

Studentska služba prvi korak

“Većina naših studenata je na budžetu. Ukoliko ima studenata koji su u teškoj materijalnoj situaciji, a pri tome su samofinansirajući, oni se obično molbom, preko Studentske službe, obraćaju prodekanu za finansije. Prodekan razmatra priloženu dokumentaciju i u skladu sa tim donosi odluku o umanjenju rate ili umanjenju školarine”, ističe Kosanovićeva.

Prof. Dr Branisalv Boričić sa Ekonomskog fakulteteta, kaže da se početkom svake školske godine na ovom fakultetu, po molbama oslobađa određeni broj studenata (oko 30) lošeg materijalnog stanja dela školarine.

Iz iznetih činjenica možemo zaključiti da se Ustav primenjuje samo kada je reč o oslobađanju školarine najuspešnijih studenata i to ukoliko "prođu" kvotu koja je predviđena za određenu školsku godinu. Svaka druga studentska grupa može pod određenim uslovima biti oslobođena dela školarine. Da li onda može da važi propis da svi građani pod jednakim uslovima imaju pristup visokoškolskom obrazovanju?

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd