Skip to main content
Oliver Ivanović

IVANOVIĆU NEOSNOVANO PRODUŽEN PRITVOR: Zatvor određuje predsednik sudskog veća, a ovde je to učinio ČLAN!

Foto: Profimedia
Zakonski razlozi za dalje trajanje pritvora lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću ne postoje, saopštili su danas njegovi branioci i potvrdili da su Apelacionom sudu u Prištini podneli žalbu na odluku Osnovnog suda iz Kosovske Mitrovice.

Pritvor Ivanoviću je produžen do 27. oktobra, a njegov branilac advokat Ljubomir Pantović ukazao je da je rešenje o produženju pritvora, suprotno zakonu, doneo član sudskog veća Osnovnog suda a ne predsednik veća, kako to zakon izričito nalaže.

"Zakon o krivičnom postupku Kosova nalaže imperativno da u toku glavnog pretresa sudski pritvor protiv okrivljenog jedino i isključivo može produžiti predsednik sudskog veća, ovde imamo situaciju da je to uradio član sudskog veća", rekao je Pantović.

On je naglasio da očekuje da Apelacioni sud u Prištini tom žalbenom navodu posveti posebnu pažnju jer, kako je ocenio, takvo rešenje ne može da opstane jer je doneto od strane "nenadležnog subjekta".

Ne postoje razlozi za produžavanje pritvora

Pantović je naglasio da ne postoje stvarni razlozi za dalje trajanje pritvora Ivanoviću i da sud samo parafrazira zakonski tekst osnova za pritvor, bez navođenja konkretnih okolnosti u čemu se to sastoji.

"Zakonski razlozi za dalje trajanje pritvora ne postoje i odavno je bilo vreme da sudski pritvor bude zamenjen nekom od blažih mera, a zakon nalaže sudu da uvek primeni blaže mere ako se njima može postići isti efekat kao i sa sudskim pritvorom", objasnio je Pantović.

Na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici zamenik predsednika Građanske inicijative SDP Ksenija Božović izjavila je da je odluka o produžetku pritvora Ivanoviću od strane Euleksovog suda razočaravajuća i sramna.

"U Građanskoj inicijativi SDP očekujemo danas od premijera Aleksandra Vučića u Briselu, koji će razgovarati o slučaju Ivanović, konkretne stvari i informacije po povratku", rekla je Božovićeva.

Ona je najavila da će pokrenuti inicijativu i zatražiti od predsednika skupština opština sa srpskom većinom na Kosovu da hitno zakažu zajedničku sednicu deset skupština opština u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović pod lekarskim nadzorom

Ivanovićeva supruga Milena Ivanović Popović izjavila je na istoj konferenciji za novinare da je juče posetila Olivera u bolnici i da je on duboko razočaran odlukom o produženju pritvora koja je doneta.

"Njegovo zdravlje je pogorašano, pod stalnim je lekarskim nadzorom i zakazani su specijalistički pregledi u toku čitave nedelje, jer određenih promena ima u njegovom zdravstvenom stanju, posle pritvora od 19 meseci i štrajka glađu koji je trajao 15 dana", rekla je ona.

Ivanović Popović je dodala da očekuje da u toku ove ili sledeće nedelje u Kosovsku Mitrovicu dođu lekari specijalisti iz Beograda koji će obaviti dotane preglede njenog supruga.

"To ćemo uraditi danas i nadamo se da će naša inicijativa naići na razumevanje i da ćemo vrlo brzo imati tu sednicu" rekla je Božovićeva koja je naglasila da su Ivanoviću ljudska prava ugrožena, kao i zdravlje i da je odgovornost zbog toga na Euleksu.

Funkcioner SDP Igor Simić saopštio je da je Građanska inicijativa SDP odlučila da, nakon neprofesionalnog ponašanja Euleksa i krajnje arogantnog, da u narednom periodu svedu na minimum komunikaciju sa misijom EU na Kosovu.

Ivanović koji je u zatvoru od 7. avgusta štrajkovao glađu 15 dana, zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode, smešten je u mitrovačkoj bolnici.

On je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za 10. septembar, a do sada je u sudskom postupku koji se vodi protiv njega i još četvorice Srba saslušano 47 svedoka tužilaštva.

Vlada Srbije dala je ranije garancije da će Ivanović biti dostupan ovdašnjem pravosuđu bilo kog trenutka ako mu se omogući odbrana sa slobode, kao i garancije za penzionisanog pukovnika MUP-a Srbije Dragoljuba Delibašića protv kojeg se takođe vodi sudski postupak.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd