fbpx
Skip to main content
Rasim Ljajić

REZULTATI ZA 365 DANA: “Prihod od digitalizacije biće veći od 100 miliona!“

Iz Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za Srbiju Danas kažu da su zadovoljni radom samog ministarstva u prvoj godini rada Vlade i ocenjuju da su izgrađeni važni temelji za promene na polju trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Kao najznačajnije rezultate u prethodnih godinu dana možemo da izdvojimo početak emitovanja digitalnog televizijskog signala u Srbiji i puštanje u rad 4G mreže mobilne telefonije“, kažu za naš portal iz ministarstva.

Proces digitalizacije u Srbiji ušao u finalnu fazu od 15. aprila 2015. godine kada je počelo emitovanje digitalnog televizijskog signala sa emisione lokacije Vršac.   

Prihod od digitalizacije veći od 100 miliona!

S obzirom da je proces digitalizacije koštao 37 miliona evra, umesto prvobitno planiranih 100 miliona, prihod od digitalnih dividendi će biti dvostruko veći, to pokazuje da je zahvaljujući uštedama koje je ostvarilo ovo Ministarstvo, digitalizacije na kraju neće biti trošak nego zarada za državu.

“Do 15. juna 2015. godine digitalnim signalom biće pokrivena celokupna populacija Srbije, što je u skladu sa ranije prihvaćenom međunarodnom obavezom Srbije da proces digitalizacije bude završen do 17. juna ove godine“, objašnjavaju iz tog Ministarstva i dodaju da su u cilju pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva uz saradnju sa Vladom Republike Srbije  obezbedili vaučere za besplatnu nabavku set top boksova za prijem digitalnog signala.

U prethodnoj godini MTTT je omogućilo i uvođenje 4 G tehnologija, a iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da će digitalizacija i uvođenje 4G tehnologija doprineti razvoju države, jer prema raznim istraživanjima, kvalitet jedne zemlje u velikoj meri zavisi od stepena razvijenosti interneta – brzine i kvaliteta prenosa podataka i broja konekcija.

“Usvojen je Plan raspodele radio-frekvencija koje omogućavaju uvođenje 4G tehnologija, zatim je usvojen Pravilnik o minimalnim uslovima za izdavanje dozvola za korišćenje radio frekvencija, nakon čega je organizovano javno nadmetanje na kom su mobilnim operaterima prodate dozvole za korišćenje ovog spektra. Osim 21 milion evra direktne budžetske dobiti koja je ostvarena prodajom dozvola mobilnim operaterima, od uvođenja 4G tehnologija korist je i 5-6 puta brži internet, korišćenje zahtevnijih aplikacija, veći kapacitet mreže“, kažu iz tog ministarstva.

Takođe, među najznačajnije rezultate u prethodnih godinu dana izdvajaju potpisivanje Sporazuma o snižavanju cena usluga rominga sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom  i Makedonijom kao i formiranje novog Zakona o zaštiti potrošača:

“Do današnjeg dana, a od formiranja ove Vlade usvojeni su i novi Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, kao i izmene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama i Zakona o poštanskim uslugama“, rekli su za portal SrbijaDanas.com iz ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd