Skip to main content
Emir Kusturica

IZETBEGOVIĆ I BOŠNJACI LAŽU, JA NISAM NJIHOV: Istina Emira Kusturice o Srebrenici i Anđelini Džoli!

Foto: Profimedia
"Kako ja mogu da budem izdajnik kad nigde nisam upisan kao pripadnik njegovog (Izetbegovićevog) naroda! To je čista mržnja! Oni nemaju šta da rade, njima je dosadno, niti imaju naftu, niti imaju rudnike, pa moraju da smišljaju neko zlo",rekao je Kusturica

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je da on ne može biti izdajnik naroda kome pripada bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, jer nigde, kako kaže, nije upisan kao pripadnik tog naroda.

"To je čista mržnja… oni me proganjaju još od 1981. godine", rekao je Kusturica, reagujući na izjavu Izetbegovića koji ga je nazvao velikim izdajnikom bošnjačkog naroda.

"Ne znam šta ih to drži toliko dugo! Oni su dokoni i nemaju valjda šta da lažu više, pa sam im ja interesantan. Kako ja mogu da budem izdajnik kad nigde nisam upisan kao njegov (Izetbegovićev) narod! To je čista mržnja! Oni nemaju šta da rade, njima je dosadno, niti imaju naftu, niti imaju rudnike, pa moraju da smišljaju neko zlo. Nije to ništa novo. Njima je i Ivo Andrić predstavljao najvećeg neprijatelja", rekao je Kusturica za banjalučke “Nezavisne novine”.

Izetbegović je u sredu izjavio:

"Da se ja pitam Kusturici ništa ne bi dozvolio da radi u BiH… On je veliki reditelj i veliki izdajnik mog naroda".

Kusturica ističe da niti im se nameće, niti šta od njih očekuje.

Anđelina - čista propaganda!

"Ovo je prosto bio deo scenografije i eto – ne mogu da dobijem ni scenografiju. To što su uradili sa Anđelinom Džoli je čista propaganda", ističe Kusturica i podseća da su Džolijevoj ustupljena sva potrebna vojna sredstva za snimanje čistog antisrpskog filma.

"Za Izetbegovića je najznačajnije da je ‘veliki autoritet’ u svetu, za razliku od mene, jer je taj autoritet stvaran na vrlo originalan način i on je u svetu svuda poznat od Japana do Severne Amerike. Utoliko je stvarno šteta što se izlaže tolikom riziku da taj autoritet bude narušen", kazao je ironično Kusturica.

Izetbegovićeva izjava da je Kusturica izdajnik usledila je nakon što je iz kabineta predsedavajućeg tročlanog Predsedništva BiH zatražena suspenzija odluke Ministarstva odbrane da se Kusturici ustupi materijalno-tehnička podrška za snimanje filma "Na mlečnom putu", odnosno "Ljubav i rat".

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
37 Beograd