Skip to main content
Izložba "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti"

Izložba "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti"

Foto: Facebook
BEOGRAD - Izložba "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" sadrži izbor lutaka najznačajnijih slovenačkih likovnih umetnika etnologa, vajara, slikara, ilustratora, filmskih reditelja koji su oblikovali lutke za slovenačka pozorišta lutaka od početka 20. veka do danas.

Izložba će biti predstavljena u Etnografskom muzeju u Beogradu, od 16. juna do 30. juna.

Malo je poznato da se kod stvaranja lutaka radi o posebnoj grani likovne umetnosti - o celovitom likovnom umetničkom delu u pokretu, prostoru i vremenu, pa za lutkarsku predstavu likovni umetnik stvara sve nastupajuće "osobe" lutke po svojoj zamisli, postavlja ih u odgovorajući prostor, a lik i prostor stvaraju međusobni utisak harmonije i suprotnosti.

Likovni umetnik je glavni saradnik reditelja dok nastaje lutkarska predstava, oni zajedno donose odluke o najvažnijim elementima likovne stilizacije: o izboru lutkarske tehnike, materijalu, boji, obliku i proporciji u odnosu prema lutkaru-interpretatoru. Uz to je značajno da su svi elementi usklađeni u jedinstven likovni jezik.

Lutka je metafora, znak za scensko biće, koje svojim likovnim elementima gledaoci sugeriše razumevanje svoje uloge u predstavi. Ona je idealni "glumac" koji neće izneveriti ideje stvaraoca, pa je u svemu odsjaj uobličene stvaralačke sposobnosti u harmoniji s racionalnim odlukama.

Slovenački likovni umetnici su se svojim "rukopisom" rado odazivali na pozive reditelja da učestvuju u stvaranju lutkarskih predstava. Više puta su sami realizovali svoje skice, naravno po sugestijama tehnologa.

Tehnolozi su znali da savetuju i one koji su se prvi put sustreli s likovnom dramaturgijom lutkarske predstave. Znanjem i kreativnošću oni su omogućili da lutke nastale iz skica ožive na pozornici.

U Pozorištu lutaka Ljubljana je prvi bio Ciril Jagodić, koji je tehnološki osmislio originalnu marionetsku vođicu - horizontalnu "ljubljansku vagu".

Organizatori izložbe su Mini teatar Ljubljana i UNIMA Slovenije, kao i Pozorišni muzej Slovenije, Muzej savremene istorije Slovenije i Narodni muzej Slovenije. Organizatori se najviše zahvaljuju Lutkarskom pozorištu Ljubljana iz čijeg fundusa dolazi veći deo izloženih lutaka.

Izložba će u beogradskom Etnografskom muzeju biti otvorena do 30. juna.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd