fbpx
Skip to main content
Muzej savremene umetvosti Vojvodine

Izložba Olge Jevrić

NOVI SAD - Izložba vajarke i redovne članice SANU Olge Jevrić (1922-2014) autora Save Stepanova i Dejana Vučetića biće otvorena sutra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Izložbu "Olga Jevrić, skulpture i fotografije" činiće eksponati preuzeti iz Legata Olge Jevrić, uz nekolicinu skulptorskih ostvarenja iz zbirke Galerije Terra u Kikindi i jedne skulpture iz kolekcije Galerije SANU Ogranak u Novom Sadu.

U izložbenoj prezentaciji, pored skulptura, biće prezentovan i izbor stvaralačkih fotografija Jevrićeve, nastalih u periodu od 1984. do 2003. godine, prvi put izlagane na njenoj samostalnoj izložbi u Galeriji Zlatno oko u Novom Sadu, 1993.godine. Neposredan povod priređivanju ove izložbe je prošlogodišnja dodela Nagrade Sava Šumanović, priznanja koje je ovoj umetnici pripalo za ostvarene visoke stvaralačke domete, te za ustanovljenje autentičnog modernističkog koncepta u srpskoj umetnosti 20. veka.

Gotovo šest decenija aktivnim prisustvom na našoj likovnoj sceni, ova umetnica je dala veliki doprinos nastajanju modernog i savremenog izraza u skulptorskom stvaralaštvu, a izdvojila se autentičnim modernizmom, koji zaslužuje stalno vrednovanje, uvažavanje i institucionalnu podršku bitnu za kontekstualizaciju i očuvanje njenog rada.

Na otvaranju izložbe, koja će trajati do 4. maja, govoriće istoričar umetnosti Jerko Denegri i likovni kritičar Sava Stepanov.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
20 Beograd