fbpx
Skip to main content
Jaguar

Jaguar četvrti po veličini u svetu mačaka

Foto: Profimedia
DNK analize jaguara dokazuju da se on nalazi u istoj grupi sa lavovima i tigrovima, kao i da ta grupa datira od pre 6 – 10 miliona godina.

Jaguari naseljavaju prostor Centralne i Južne Amerike, a najviše ih ima u Arizoni, Novom Meksiku i Teksasu. Dužina tela im se kreće između 1,2 - 1,8 m, dok im je rep dugačak oko 75 cm. Težine 70 - 120 kg (ženke 10 – 20 % lakše).

Jaguar
Foto: Profimedia

Jaguar ima odlično čulo vida, kao i sluha koji mu omogućava da prati plen. Vidi dobro po danu, a takođe ima osetljiv vid i noću, što mu omogućava da lovi na mesečini, ili svetlosti zvezda. Vilica jaguara je jedno od njegovih najjačih oružja, što mu daje titulu životinje sa najsmrtonosnijim ugrizom od svih velikih mačaka. Rep jaguara mu daje ravnotežu pri penjanju na grane, dok mu kamuflaža omogućava da utone u šumsku vegetaciju i iznenadi plen pri lovu.

Ima najjači ujed od svih mačaka, a drugi na nivou sisara! Ova osobina mu omogućava da razbije i oklop kornjače. Zabeleženo je da je jaguar u svojim čeljustima vukao 8 metara, bika teškog 360 kilograma.

Jaguari uglavnom love na zemlji, ali se često penju na drveće i čekaju svoj plen. Love noću, a njihovu hranu čine šumske životinje, veličine miša do jelena. U nedostatku hrane, zadovoljavaju se i miševima, pticama, majmunima i kornjačama. Izvrsni su plivači, pa se hrane i žabama, ribama, kornjačama i malim aligatorima.
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd